Otvoreni 'Batutovi dani' u Beogradu, Vučićevoj supruzi plaketa za doprinos zdravlju 1Foto: N1

Lončar je tokom uvodnog izlaganja ocenio da protekli vek rada te institucije pokazuje kako se brinulo za narod u Srbiji, a da se praksa očuvanja zdravlja naroda nastavlja i danas.

V.d. direktor Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović istakla je važnost uloge doktora Milana Jovanovića Batuta koji je bio na čelu Stalne epidemijske komisije koja je osnovana 1919. godine.

Batut je, kako je ocenila, imao veliki uticaj na podizanje svesti naroda o zdravlju.

Medicinski fakultet u Beogradu osnovan je 1920. godine, a prvi dekan bio je upravo Batut.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu takođe je istakao važnu ulogu Batuta u istoriji zdravstva Srbije i pozvao na obeležavanje 100. godišnjice te institucije koja se navršava naredne godine.

Centralna tema stručnog skupa „Batutovih dana“ je „Imunizacija u Srbiji – dostignuća prošlosti, izazovi sadašnjosti, stremljenje budućnosti“.

Na skupu su uručene plakete za doprinos zdravlju u Srbiji ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, dekanu Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojši Laliću, šefu Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Doritu Nicanu i supruzi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamari Vučić.