Pašalić: Nasilje nad starijima najteži oblik nasilja, nedovoljno prepoznat u međunarodnim propisima 1Zaštitnik građana Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je nasilje nad starijima jedan od najtežih oblika nasilja i da je hitno potrebna nova konvencija UN koja će osigurati poštovanje prava starijih jer zaštita njihovih prava i dalje nije dovoljno prepoznata u međunarodnim propisima.

„Iskustva stečena za vreme pandemije koronavirusa pokazuju da su nedostaci u poštovanju ljudskih prava starijih postali izraženiji i da su mere otežale pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i da su uticale na izloženost nasilju i diskriminaciji, a najviše teškoća su imale starije osobe sa mentalnim i fizičkim invaliditetom“, kazao je on povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima.

Starije građane često, zbog narušenog fizičkog ili zdravstvenog stanja, zlostavljaju članovi porodice, staratelji ili socijalne ustanove koje vode brigu o njima.

Nasilju su posebno izloženi stariji koji žive u selima u nerazvijenim opštinama, jer uglavnom nemaju kome da se obrate za pomoć.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.