Zaštitnik građana o ubistvu žene u Zaječaru: Netačno procenjen rizik od ponavljanja nasilja 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je kontrolom zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Pirotu i gradskog Centra za socijalni rad, pokrenutom početkom marta zbog slučaja u tom gradu u kom je muškarac ubio bivšu partnerku, utvrdio da je Grupa za koordinaciju i saradnju netačno procenila rizik od ponavljanja nasilja.

Ombudsman je u saopštenju naveo da je u preporukama za otklanjanje nedostataka zatražio da nadležni organi obezbede da se na sastancima grupa za koordinaciju i saradnju razmatraju svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega, uključujući i slučajeve nasilja u porodici u krivičnim postupcima za različita krivična dela.

U slučaju porodičnog nasilja kada je u Zaječaru muž pretukao suprugu kojoj su lekari spasili život i prijavili nasilnika policiji, ombudsman je Policijskoj upravi u tom gradu i lokalnom Centru za socijalni rad uputio preporuku da, u skladu sa nalogom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz 2019. godine, dete koje prisustvuje nasilju, uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, i u skladu s tim, planiraju i preduzimaju mere usmerene na zaštitu deteta.

„Ponovo apelujem na sve žene koje trpe porodično i svako drugo nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju. Apelujem i na sve građane Srbije da pokažu solidarnost i da ne okreću glavu već da prijave ukoliko imaju saznanja o nasilju u nečijoj porodici, komšiluku ili među rođacima“, naveo je Pašalić.

Dodao je da od svih nadležnih organa na koje se odnosi zakon o sprečavanju nasilja u porodici očekuje da se „strogo pridržavaju svakog slova u tom aktu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari