Pasta alla Norma (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pasta ala Norma je pravo sicilijansko jelo. Inspirisano je likom Norme iz istoimene opere, sicilijanskog kompozitora Belinija.

Priprema ovog laganog jela je jednostavna. Testenina, plavi patlidžan (melancani), paradajz, bosiljak i slana rikota, sve ono što se u izobilju može naći na ovom predivnom ostrvu. Uz maslinovo ulje navedeni sastojci daju tipičan miris i ukus sicilijanske kuhinje.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g testenine (fusilli, pene)
  • kilogram svežeg paradajza
  • 3-4 plava patlidžana, (srednja)
  • 150g slane rikote
  • bosiljak oko 10-15 listova
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Način pripreme:

  1. Plavi patlidžan operemo i osušimo, pola patlidžana secite na kolutove, a drugu polovinu popreko na ploške. Kolutovi će nam poslužiti za dekoraciju.Pasta alla Norma (recept) 2

Posolite ih i stavite u cediljku (pritisnite nečim težim) i ostaviti oko 1 sat. Na ovaj način  uklanjamo gorčinu. Potom patlidžan osušiti ubrusom, ploške iseči na kockice Peći u ulju do zlatne boje, slagati na papirni ubrus, kako bi odstranili višak masnoće.

2. U zagrejano maslinovo ulje ubacimo češnjeve belog luka, lagana vatra, potom listove bosiljka i na kockice narezan paradajz, nakon par minuta, dodati so, biber, malo šećera, kuvati dok salsa ne postane gusta, oko 30 minuta.

3. Testeninu skuvamo al dente (pridržavamo se vremena koje je navedeno na pakovanju) , procedimo je.  

4. U posudu sa salsom dodamo patlidžan (polovinu), pa testeninu. Sve to izmešamo. Dodamo sveže listiće bosiljka, preostali patlidžan i narendanu slanu rikotu i sve promešamo zajedno.

5. Testeninu stavite u tanjir i na vrh okrugle kriške patlidžana i krupno naribanu slanu rikotu, naravno i par listova bosiljka.

NAPOMENA: Ova količina je dovoljna za  4 osobe. Ukoliko ne nađete slanu rikotu, probajte sa tvrdim ovčijim ili kravljim sirom, koji možete da rendate.  Malvazija se dobro uklapa sa ovim kremastim jelom.

Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.