Foto: N1

Kaže da je nejasno šta se u „svlačionici tog tima“ dešava (Vlade Srbije), dodajući da možda ministar Vukosavljević ne može da podnese amputiranost svog ministarstva.

„Živimo u državi gde postoji jedan ministar i ostali statisti„, istakao je Petrović za N1.

Komentarišući u Novom danu polemiku ministra Vladana Vukosavljevića sa direktorom RTV PINK Željkom Mitrovićem i pitanje rijalitija, kaže da mu je to zanimljiva tema, i dodaje da aktivno i glasno misli da je to (emitovanje rijalitija) veliki problem i nešto što, prema njegovom mišljenju, mora biti sankcionisano – „ne na način kako je ministar kulture „uvio“ – na nekim kablovskim televizijama i u određenim terminima“.

Ocenjuje i da se ministar nekako kasno setio da progovori o toj temi.

„Sad treba da se stavim na stranu ministra u Vladi s kojom nemam baš dodirnih tačaka kao misaono i političko biće. Vrlo je nejasno kakav se to obračun u jednom fudbalskom timu, odnosno u svlačionici dešava, ili ministar Vukosavljević ne može da podnese tu vrstu amputiranosti koje to ministarstvo kao i druga ministarstva imaju… Mi, zapravo, živimo u državi gde postoji jedan ministar i ostali statisti… Naravno, da nije mesto rijaliti programima na nacionalnoj frekvenciji, ili nacionalnoj frekvenciji nije mesto u onim „kreativnim industrijama“, kako to Željko Mitrović voli da misli o svojoj produkcijskoj kući, koja nudi te programe. E sad, dolazimo do tog fantastičnog Kozima Medičija, kako je sam sebe etablirao Željko Mitrović…“

Petrović podseća da je Mitrović pre nekoliko godina dobio zlatnu značku za trajni doprinos kulturi Beograda – kako kaže, sasvim očekivano… „I tu se kod mene javlja asocijacija: Pravi ministar kulture je počeo da proziva onog ministra kulture kog mi viđamo kao ministra kulture. Negde iz osionosti ovog napada, a naročito poentiranje Ane Brnabić da je u stvari, naravno, kriv Đilas, to je kraj vica“, naveo je, naglašavajući reči premijerke da „posao ministra kulture i Vlade nije da komentariše takve stvari, već da to treba da radi regulatorno telo“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne misli da ministri treba da uređuju privatne medije i da mu je čudno što Vukosavljeviću ne smeta podrška „oca rijalitija“ Dragana Đilasa. Napomenuvši i to, Petrović kaže da smo izgleda mi došli na „rudimentarnu amerikansku fazu društva“, pošto smo „veliki podržavaoci kapitalizma“. „Mi toliko podržavamo privatno vlasništvo – onda je pitanje da li su nama potrebna ministarstva“.

Država ili ima neka posla u društvu ili nema, naglašava.

Govoreći o jubileju proboja Solunskog fronta koji je obeležen bez većih državnih manifestacija, kaže da je to možda i namerno, a ocenjuje da je to svakako korak ka rastakanju identiteta, u čemu se, kako konstatuje, napreduje svakog dana. Razjedinjavanje ideje integriteta i identiteta je praksa u globalističkom svetu, dodaje. „Kada je Srbija u pitanju, imamo slobodniji pristup tumačenju istorije… I postalo je smešno koliko se preispitujemo da li smo neke stvari pogrešno istorijski shvatili“.

Kada samo dva puta bili, i verifikovano je, na pravoj strani, umesto da nam to bude adut, mi sami to stavljamo pod tepih, ne mašemo previše, jer može da podseti na nacionalizam, naveo je.

„Mi živimo u totalitarističko doba, u kom je politička korektnost mantra, koju moramo da ponavljamo svi, od Baltika do Jadrana, bez obzira šta kod kuće mislimo, kod kuće mislimo šta hoćemo… Ali je važno da se u javnosti jezuitski ponašamo kako treba. Naravno da to pravi traume“, istakao je i dodao da sva ta potreba da se bude korektan njega podseća na „sumnjive misli i potencijalne opasnosti“.

Komentarišući u Prelistavanju štampe pisanje Novosti da „Evropu vreba 10 miliona migranata“, u novom talasu, Petrović kaže da će to biti veliki problem. Smatra da će Nemci, Italijani, Francuzi progovoriti na jedan nezgodan način, jer je sve to dugo „zatomljavano“. „Ja ne vidim mesto nesrećnim ljudima iz Sirije u Evropi… Pri tom sve je Evropa učinila da se desi to što se desilo“, navodi.

Petrović dodaje da sada neko treba za to da plati račun.

„Onda kucaju migranti i treba Orban da ih prima, zašto Orban da ih primi? Zašto mi da ih primimo? Nismo ni pozvani na taj slavski ručak, a moramo da platimo. Ne mi, nego svi ti bočni narodi, sa one strane bedema, prema poljima i livadama, prva koplja naleću na nas… Takvog licemerja mi je toliko dosta… Čak je interesantno kako se Evropa koprca s tim vrućim krompirom, koji je sama sebi stvorila“, zaključio je pisac Miomir Petrović.