Pirotski kačkavalj u trci sa lipovim medom i malinom 1Foto: Z. Panić

U toku je projekat koji ova komisija radi sa ministarstvom a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. To su lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj. Tokom posete Pirotu razgovarali su sa prerađivačima o razlikama između naših i evropskih standarda i mogućnostima usaglašavanja.

Kako je saopšteno to je veoma važno za Pirot, jer su kvalitet pirotskog kačkavalja prepoznali i van Pirota.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić kaže da je u Srbiji 45 prozvoda zaštićeno na nacionalnom nivou i da je vreme da se oni zaštite na nivou EU.

– Imamo tri proizvoda koje smo izabrali i koji će prvi ići na registraciju u EU. To je lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj. Zajedno ćemo sa proizvodjačima pirotskog kačkavalja danas proći kroz sertifikaciju. Cilj je da se što bolje pipremimo u skladu sa pravilima EU. Plan je da se do kraja godine donese zakon o sistemu kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode i da posle toga podnesemo zahtev za apliciranje za ova naša tri proizvoda. Ovo je veoma važno za Srbiju jer imamo proizvode kojima se možemo podičiti. Ujedno to će podići konkurentnu poziciju proizvodjača pirotskog kačkavalja, biti pokretač za stočare i okidač za razvoj turizma- rekao je Raketić.

Ekspert EU David Liberati je rekao da se drugi put okupljaju u Pirotu kako bi razgovarali o specifičnostima kačkavalja koja treba da dovede do registracije na nivou Evropske unije.

– Međunarodna zaštita proizvoda sa geografskim poreklom značiće za razvoj ovog regiona i da se pirotski kačkavalj nadje na tržištu EU, ali je to šansa i za druge proizvode i za njihovu dobru poziciju i promociju na tržištu EU. Proizvodi postaju prihvaćeni na tržištu EU ali i na tržištima trećeg sveta, Kine i drugih zemalja – rekao je Liberati.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu Goran Popović kaže da lokalna samouprava podržava ovaj projekat.

– Mi ćemo pomoći proizvodjačima pirotskog kačkavalja oko sertifikacije. To je i velika šansa za razvoj lokalne ekonomije. Ukoliko dobijemo ovaj sertifikat pirotski kačkavalj će moći da se prodaje na tržištu EU. Ujedno će to motivisati ne samo preradjivače mleka nego i proizvodjače. Očekujemo da se broj grla stoke poveća i da pored Mlekarske škole koja za sada jedina proizvodi kačkavalj sa oznakom geografskog porekla da i oni krenu u sertifikaciju. oni su zainteresovani za proizvodnu kačkavlja sa oznakom geografskog porekla- rekao je Popović.

Podsećamo da je Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine. Ovo je posle ćilima,drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu je 2017. godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.