Po relevantnim parametrima, rezultati su dobri 1

Objavljen je konkurs za četvorogodišnji mandat i u narednim mesecima Visoki savet sudstva daće svoj predlog kad je reč o odabiru kandidata. Osvrćući se na vreme kad je preuzeo funkciju, Bezarević kaže da je na početku 2014. godine u ovom sudu bilo je 6.466 predmeta u svim materijama.

– Na kraju 2018. godine ostalo je nerešeno 2.309 predmeta što je tri i po puta manje nego na početku rada ovog suda. Takođe, u januaru 2014. godine bio je nerešen 3.641 stari predmet, dakle stariji od dve godine, a na kraju prošle godine ostala su nerešena samo 584 stara predmeta ili čak šest puta manje. Da je reč o dobrim rezultatima govori i priznanje koje je ovaj sud dobio od Vrhovnog kasacionog suda 2017. godine za unapređenje efikasnosti i kvaliteta sudskog postupka, kaže predsednik Osnovnog suda u Prijepolju.

* Da li bi se moglo zaključiti da je Osnovni sud u Prijepolju tokom prethodnog petogodišnjeg perioda i vašeg mandata ostvario značajne rezultate?

– Po relevantnim parametrima moglo bi se zaključiti da su rezultati bili dobri.

*Smanjenje broja starih predmeta bilo je veoma karakteristično za ovaj sud. Prema uporednim pokazateljima o radu 22 osnovna suda sa područja Apelacionog suda u Kragujevcu, procenat starih predmeta u ukupnom broju nerešenih predmeta na kraju 2017. iznosio je 50,98 odsto, a Osnovnog suda u Prijepolju 15,66 odsto. Kakvi su rezultati bili u 2018. godini?

– U prošlu godinu ušli smo sa 3.858 nerešenih predmeta, a primljeno je još 6.537 novih, što je ukupno 10.395 predmeta, a rešeno je tokom godine 8.086 predmeta. Priliv je savladan u procentu od 123,7 odsto. Rešen je, dakle, ukupan broj primljenih predmeta i još 23 odsto onih koji su preneti iz prethodnih godina. Posle odlaska u penziju jednog sudije, u drugoj polovini godine postupalo je sedam sudija. Svaki je mesečno primao 85 novih predmeta, a rešavao je 105 predmeta. Odnosno, prosečno u radu svaki sudija je imao 1.485 predmeta.

* Da li je to mnogo? Imamo neke uporedne podatke. Godišnje savladavanje priliva po sudiji varira kad je reč o 22 osnovna suda sa područja Apelacionog suda Kragujevac. Prema ovom pokazatelju samo su osnovni sudovi u Kragujevcu i Kruševcu imali veći procenat savladavanja priliva predmeta na godišnjem nivou.

– To jeste mnogo u odnosu na druge sudove. I prosečni priliv predmeta po sudiji svrstava nas na treće mesto ali i po prosečnom mesečnom rešavanju predmeta takođe je naš sud na trećem mestu. Sve je to rezultat rada i angažovanja sudija i sudskog osoblja, iako je broj sudija za dva manji nego što je predviđeno odlukom, odnosno imamo pet izvršilaca manje nego što je predviđeno sistematizacijom radnih mesta.

* Vi ste na funkciji predsednika Osnovnog suda od 2011. godine. Šta je karakterisalo rad ove institucije?

– Čitav taj period Osnovni sud radi sa znatno smanjenim brojem sudija i osoblja nego što su realne potrebe. To je uticalo i na organizaciju rada ali i na efikasnost. Naime, 2011. godine Osnovni sud je formiran za tri opštine (Prijepolje, Nova Varoš, Priboj) i imao je sedam sudija, što je bilo manje nego što je 2009. godine imao Opštinski sud u Prijepolju. U periodu 2012-2013. godina povećan je broj sudija jer je jedan broj, iz ranijih opštinskih sudova ponovo izabran za sudije Osnovnog suda. Samo zbog toga, u periodu od 2011. do 2013. godine čak osam puta je menjan godišnji raspored o radu ovog suda, a to je značilo i preraspodelu predmeta. Svaka promena sudije značila je vraćanje postupka na početak, što se negativno odrazilo na efikasnost suda ali je uticalo i na dužinu trajanja postupka. Takođe, ono što je karakterisalo prethodni periodi su masovni sudski sporovi. Reč je o samodoprinosima građana, tužbama za povredu prava na suđenje u razumnom roku i tužbama za novčano obeštećenje po osnovu povrede prava na suđenje u razumnom roku, kao i tužbama za naknadu štete protiv Nacionalne službe zapošljavanja. Reč je o nekoliko stotina, pa do nekoliko hiljada predmeta.

* Raspisan je konkurs za izbor predsednika suda za naredne četiri godine. Da li ste se javili na konkurs?

– Jesam. O kandidatima će se odlučivati narednih meseci.

Rešeno i pitanje tumača za bosanski

– U ovom periodu renovirana je i zgrada Osnovnog suda u Prijepolju, rekonstruisan je i adaptiran prostor što je stvorilo i bolje uslove za rad, pa su ostvareni i bolji rezultati. U međuvremenu izvršen je izbor dva sudska pomoćnika za sudije ovog suda čime je izvršeno i kadrovsko jačanje. Prvi put 2018. godine u skladu sa Pravilnikom Visokog saveta sudstva ocenjen je rad svih sudija ovog suda i svi su, uključujući i predsednika, ocenjeni sa „izuzetno uspešno obavljaju sudijsku funkciju“ što je najveća predviđena ocena. U ovom periodu rešeno je i pitanje tumača za bosanski jezik, što je uticalo na smanjenje broja nerešenih predmeta, ističe naš sagovornik.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.