Pobegla zbog prijemnog u Matematičkoj gimnaziji 1Foto: Dejana Majstorović

Policijski službenici za Grad Beograd pronašli su devojčicu u 3.20 časova u Ugrinovcima, u autobusu na liniji 603. Ona je u subotu u 7 časova krenula od kuće do Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, kako je rekla roditeljima, i od tada joj se izgubio trag. Kod sebe je imala samo đačku knjižicu.

Otac devojčice M. B. rekao je za Danas da je njegova ćerka otišla od kuće da bi polagala prijemni ispit za program osnovnog obrazovanja obdarenih za matematiku u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

– Uplašila se da nećemo da joj dozvolimo da polaže u Beogradu, zato je na svoju ruku odlučila da ode. Nismo znali za tu njenu odluku, ali dobro je što se sve završilo bez posledica – kazao je on.

Otac devojčice je ispričao da njegova ćerka ima veliku želju da pohađa specijalno odeljenje za nadarene matematičare osnovce.

– Ona je prošle godine, kad je završila šesti razred, htela da upiše to odeljenje u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, ali je zakasnila na prijemni. Ove godine je poželela da pohađa osmi razred, ali u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu – rekao je otac devojčice.

On nije hteo da odgovori na pitanje da li će, ukoliko je T. B. prošla na testiranju u Matematičkoj gimnaziji, omogućiti ćerki da nastavi školovanje u Beogradu.

– Malopre smo stigli iz Beograda, nismo spavali, tako da zaista ne mogu sada da pričam o tome – rekao je on. otac devojčice nije želeo da saopšti detalje oko odlaska devojčice u Beograd. Kako je ona stigla do prestonice Srbije, šta je radila tokom celog dana i zašto je bila u autobusu u Ugrinovcima, za sada ostaje nepoznanica.

Direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić potvrdila je za Danas da je devojčica završila sedmi razred u Nišu i da je u subotu zaista polagala prijemni za upis u sedmi razred u ovoj gimnaziji, ali više detalja nismo uspeli da saznamo. Pre svega, kako je moguće da je polagala prijemni za upis u sedmi kada je već završila sedmi razred. U Matematičkoj gimnaziji je u subotu bio prijemni za upis u specijalizovano odeljenje sedmog razreda, ali su prijemni polagali đaci koji su završili šesti u redovnim osnovnim školama. Oni koji polože prijemni i upišu se, završavaju sedmi i osmi razred u Matematičkoj gimnaziji i nema posebnog prijemnog ispita po završetku sedmog da bi se upisao osmi. Matematička gimnazija organizuje samo dva prijemna ispita – za upis u sedmi razred osnovnog obrazovanja i za upis u prvi razred srednje škole, a taj ispit su učenici koji su ove godine završili osmi razred polagali  9. juna. Zbog toga je nejasna izjava navodno devojčicine tetke koju su preneli brojni mediji da je T. B. htela da polaže prijemni koji omogućuje da se preskoči osmi razred i da se upiše prvi srednje u toj školi.

Bivši direktor Matematička gimnazije Srđan Ognjanović kaže za Danas da nije zabranjeno da deca koja su završila sedmi razred u redovnoj osnovnoj školi polažu prijemni da bi se upisala u sedmi razred u Matematičkoj, ali ističe da dok je on bio na čelu ove škole takvih slučajeva nije bilo.

– Imali smo nekoliko slučajeva da deca ne polože prijemni za upis u prvi razred Matematičke gimnazije, pa da taj razred završe u nekoj drugoj srednjoj školi, a da se naredne godine ponovo prijave, polože prijemni i upišu se. Ali ovo je neobično i ne sećam se da se nekad desilo da se učenik koji je završio sedmi razred prijavi da bi ponovo išao u sedmi, ali u Matematičkoj gimnaziji – rekao nam je Ognjanović.

Nestanak devojčice T. B. uznemirio je veliki broj građana Niša, koji su odmah po objavljenoj informaciji u medijima, na društvenim mrežama podelili ogroman broj postova sa njenim imenom i prezimenom, kao i fotografijom, da bi što brže bila pronađena. Mnogi su strahovali da se u Nišu opet nije dogodila otmica i zlostavljanje devojčice, pošto je M. K. (12) nestala početkom decembra prošle godine u niškom naselju Suvi Do.

Katić: Nadam se da neće biti posledica

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić je za RTS rekla da je devojčica polagala prijemni i da je verovatno bez znanja roditelja napustila Niš i došla u Beograd. Prema njenim rečima, devojčica je odmah bila primećena jer je zakasnila nekoliko minuta i došla je zadihana u zgradu, sa objašnjenjem da se nisu snašli u Beoradu, ali nije obavestila nikog da je došla bez roditelja. Inače, u školu ulaze samo deca, a roditelji ostaju napolju. Devojčici je omogućeno polaganje. Nakog toga, kaže Katićeva, devojčica nije otišla kući već je čekala preliminarnu listu, što takođe nije neuobičajeno. Pošto se roditelji devojčice nisu pojavili, zaposleni su je pitali da li je došla sa roditeljima, a ona je rekla da je došla sama.

„Bila je uznemirena kao i ostala deca koja čekaju rezultate“, rekla je direktorka. Kada je izašla preliminarna lista, devojčica je razgovarala sa zaposlenima u zgradi, nakon čega je otišla.

„Saradnica ju je ispratila misleći da je otišla u Niš“, ispričala je direktorka. Kako kaže, kasnije su je saradnici alarmirali da je nestanak devojčice prijavljen i onda su proverili fotografiju i podatke. „Kada smo izvršili proveru originalnih podataka, smatrala sam da je najlogičnije da zovem SUP Niš. Oni su shvatili da ih zovem iz ozbiljnog razloga“, navela je Katićeva i dodala da je probala da im pomogne i rekonstruiše dan. Ističe da im je to verovatno bio ključni trag.

„Mi smo svi bili vrlo uznemireni, to je razumno. Nadam se da je ona to traumatično iskustvo nekako uspela da prevaziđe i da neće ostaviti posledice. Želimo joj sve najbolje, da voli matematiku, ali da nikad ne ide bez nadzora svojih roditelja“, poručila je direktorka.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.