Podneta prijava protiv Papićeve "desne ruke" 1Foto: BETA/ DRAGAN GOJIĆ

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podnelo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv načelnika Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Nevenka Marića, saznaje Danas.

Naš list je imao uvid u dokument tužilaštva u kome se navodi da je prijava podneta zbog zloupotrebe službenog položaja. Potvrdu ove informacije, kao i preciziranje zbog čega je prijava podneta, nažalost, nismo uspeli da dobijemo od Višeg javnog tužilaštva i MUP-a. Takođe, nismo mogli da saznamo da li je po ovoj prijavi tužilaštvo postupalo.

Međutim, prema prema Danasovim saznanjima, Nevenko Marić još uvek nije suspendovan i pored krivične prijave, iako bi po zakonu protiv njega morala biti podneta inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka.

Čak se prema informacijama koje smo dobili nalazi u trci za poziciju zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) nakon što je uhapšen Goran Papić, koji je do skoro bio na toj funkciji.

Za razliku od prijave podnete protiv Marića, povodom koje se MUP nije oglašavao, prijava koja je zbog istog krivičnog dela podneta protiv Papića danima se nalazila u fokusu javnosti.

Podsetimo, Goran Papić, bliski saradnik ministra odbrane Nebojše Stefanovića iz vremena dok je vodio MUP, uhapšen je pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj naloživši da se Marku Miljkoviću, pripadniku klana Veljka Belivuka, mimo propisa vrati blindirani automobil.

Papić je skoro dva meseca proveo u pritvoru negirajući izvršenje dela koje mu se stavlja na teret. On je pred tužiocem istakao da je sve činio po nalogu tadašnjeg ministra Stefanovića i da sam nije imao ovlašćenje da naloži vraćanje automobila.

Zanimljiva su i naša saznanja da je upravo Nevenko Marić bio „desna ruka“ Papiću, koji je pre hapšenja podneo ostavku u MUP, odnosno samo nekoliko dana nakon što je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova došao Aleksandar Vulin, zamenivši Nebojšu Stefanovića.

Mediji su o Papiću izveštavali i zbog brutalnog prebijanja Dejana Pejovića, vlasnika restorana „Jahorina“, u oktobru 2019. zbog toga što je otvorio lokal u blizini restorana Papićevog oca.

Povodom ovog slučaja se takođe vodi tužilačka istraga.

O Nevenku Mariću, naš list je nedavno pisao kada je Viši sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu u kojoj se navodi da je policijski inspektor Predrag Simonović od nadležnih lica u MUP-u, među kojima je Nevenko Marić, koji je u to vreme bio šef Odseka za suzbijanje otmica, iznuda i ucena sa elementima organizovanog kriminala, pretrpeo mobing u periodu od 19. aprila 2011. do 24. aprila 2015. godine.

Simonovića su, prema presudi, nadležni, između ostalog, ometali u vršenju službenih dužnosti, stvarali mu neprijateljsko okruženje na radu, davali mu godišnju ocenu o radu protivno propisima i onemogućavali mu usavršavanje.

Marić je još jedan u nizu službenika SBPOK-a protiv koga se vodi istraga, pošto je nedavno uhapšen i inspektor Božidar Stolić. Stolić, koji se nalazi u pritvoru, sumnjiči se da je odavao informacije vođama kavačkog kriminalnog klana.

Zatvorska kazna

U članu 359 Krivičnog zakonika – Zloupotreba službenog položaja, navodi se da: „Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako je izvršenjem dela iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu preko 450.000 hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Ako vrednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od milion i po dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Podneta prijava protiv Papićeve „desne ruke“”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.