Foto: POKS

Ovaj dan je obeležen prvi put u istoriji, i prvi put posle rehabilitacije Mihailovića, 2015. godine.

Zamenik predsednika POKS Mirko Čikiriz, kako se navodi u saopštenju, istakao je da će ubuduće svake godine naša stranka slaviti dan rođenja jednog od najznačajnijih Srba, uz obeležavanje i dana Dražinog pogubljenja.

– Sudski proces rehabilitacije najodlikovanijeg srpskog oficira je završen, razotkriveni su svi komunistički falsifikati na sudu. Sada nastavljamo sa istorijskom, ljudskom i moralnom rehabilitacijom Mihailovića ali i njegove vojske i pristalica. Krajnji cilj nam je ispravljanje istorijskih nepravdi, zalečenje rana iz prošlosti i nacionalno pomirenje. Tako pomireni treba da gradimo Srbiju kao modernu evropsku Kraljevinu – istakao je Čikiriz.

Jedan od predsednika Srpske narodne odbrane u Čikagu, a sada predsednik POKS Beograd, Vladimir Đorđević, poručio je da je ovo snažna poruka koju je srpska dijaspora čekala decenijama, jer je proces rehabilitacije srpske političke emigracije dugo u matici bio nemoguć pa je dijaspora bila usamljena i prepuštena sama sebi. – Komunističke vlasti su se sećale dijaspore kada je trebalo likvidirati nekog političkog emigranta, a vlast i opozicija devedesetih kada je dijasporu trebalo slagati i opljačkati – rekao je Đorđević, koji kaže da sada u POKS-u vidi iskrenu političku nameru, koja se podudara sa ciljevima srpske emigracije.

Svečanosti su prisustvovali i poverenik POKS Ivanjica Ivan Jovićević, članovi Predsedništva POKS Raco Sekulić i Branko Vukajlović, simbol POKS Ivanjica Lola Mojsilović i brojni članovi POKS, prijatelji i simpatizeri.