Pomera se takmičenje iz srpskog jezika 1Foto: Stefana Savić (arhivska fotografija)

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije je odlučilo i da izađe u susret osnovcima koji su se plasirali na okružne nivoe takmičenja iz hemije i Književne olimpijade (zakazane za 30. mart), tako što će početak Književne olimpijade biti pomeren sa 10 na 12 časova.

– U proteklih nekoliko dana na mejl Društva, na moj lični mejl, kao i na sve telefone koji su nastavnicima, roditeljima i učenicima dostupni, stizali su zahtevi da se takmičenja Društva za srpski jezik i književnost Srbije pomeraju. Kako to nismo bili u prilici da učinimo na opštinskom nivou za osnovnu školu (preklapanje s hemijom), anonimni pojedinci su nam pretili prijavom kod zaštitnika građana, bez obzira na to što smo pokušavali da objasnimo kakvi sve problemi nastaju kad dođe do pomeranja datuma takmičenja, koje određuje Ministarstvo prosvete – objašnjava za Danas Zona Mrkalj, predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

Društvo je zatražilo od Ministarstva prosvete da odobri pomeranje datuma održavanja takmičenja iz srpskog jezika, kako bi izašlo u susret svojim takmičarima. Pre toga su se, kažu, obratili predstavnicima društava fizičara i hemičara, ali su oni tvrdili da ih niko od nastavnika i roditelja nije zvao. Zona Mrkalj veruje da će dobiti odobrenje Ministarstva, ali dodaje da takvom odlukom nisu zadovoljni direktori škola-domaćina, te se ljutnja oseća upravo sa te strane.

I dok deo nastavnika pozdravlja potez Društva, među „srbistima“ ima i nezadovoljnih, koji pitaju zašto uvek oni pomeraju takmičenja.

– Kolege se s pravom pitaju zašto Društvo za srpski jezik i književnost Srbije na ovaj način „popušta“ svake godine. Verovatno je jedan od razloga taj što ja njime predsedavam i što sam sebi postavila kao zadatak da, kad god je moguće, izađem u susret takmičarima i njihovim nastavnicima i roditeljima, kad je već sistem takav da se brojna takmičenja moraju preklapati. Ove godine taj problem je još naglašeniji jer će se subotama nadoknađivati dani produženog zimskog raspusta. Drugi razlozi kriju se u prebacivanju odgovornosti drugih društava na Ministarstvo koje utvrđuje kalendar, kao i u činjenici da učenici treba da se opredele, pre početka takmičarskih ciklusa samo za dva takmičenja, što često nije slučaj, i trebalo bi da odaberu ona koja se ne preklapaju, čime se uslovljavaju njihova interesovanja – kaže Mrkalj.

Na pitanje da li bi se pomenuti problem mogao izbeći kada bi prilikom izrade kalendara takmičenja predstavnici Ministarstva i svih stručnih društava seli za isti sto, ona odgovara da zajednički sastanak ne bi doprineo poboljšanju kalendarske slike „jer svako društvo smatra svoj predmet najbitnijim“.

– Moj predlog je da se prilikom sastavljanja kalendara odmah pomere satnice, za koje se vidi da se preklapaju, kao i da se razgovara sa direktorima škola, koji bi pristali da budu domaćini, da pojedina takmičenja budu nedeljom, mada je to neradni dan – ističe Mrkalj.

Nov problem

Razdvajanjem datuma održavanja okružnog takmičenja iz fizike i opštinskog iz srpskog jezika rešava se samo deo problema, pošto se i naredni nivoi (republičko iz fizike i okružno iz srpskog) takođe poklapaju. Isto se dogodilo i prošle godine, pa su „srbisti“ takođe morali da naprave ustupak i pomere takmičenje za jedan dan.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.