Pomera se takmičenje iz srpskog jezika 1Foto: Stefana Savić (arhivska fotografija)

Opštinsko takmičenje iz srpskog jezika za učenike osnovne škole najverovatnije će biti pomereno sa 16. na 17. mart, kako bi se izbeglo preklapanje sa okružnim nivoom takmičenja iz fizike i opštinskim iz tehničkog i informatičkog obrazovanja.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije je odlučilo i da izađe u susret osnovcima koji su se plasirali na okružne nivoe takmičenja iz hemije i Književne olimpijade (zakazane za 30. mart), tako što će početak Književne olimpijade biti pomeren sa 10 na 12 časova.

– U proteklih nekoliko dana na mejl Društva, na moj lični mejl, kao i na sve telefone koji su nastavnicima, roditeljima i učenicima dostupni, stizali su zahtevi da se takmičenja Društva za srpski jezik i književnost Srbije pomeraju. Kako to nismo bili u prilici da učinimo na opštinskom nivou za osnovnu školu (preklapanje s hemijom), anonimni pojedinci su nam pretili prijavom kod zaštitnika građana, bez obzira na to što smo pokušavali da objasnimo kakvi sve problemi nastaju kad dođe do pomeranja datuma takmičenja, koje određuje Ministarstvo prosvete – objašnjava za Danas Zona Mrkalj, predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

Društvo je zatražilo od Ministarstva prosvete da odobri pomeranje datuma održavanja takmičenja iz srpskog jezika, kako bi izašlo u susret svojim takmičarima. Pre toga su se, kažu, obratili predstavnicima društava fizičara i hemičara, ali su oni tvrdili da ih niko od nastavnika i roditelja nije zvao. Zona Mrkalj veruje da će dobiti odobrenje Ministarstva, ali dodaje da takvom odlukom nisu zadovoljni direktori škola-domaćina, te se ljutnja oseća upravo sa te strane.

I dok deo nastavnika pozdravlja potez Društva, među „srbistima“ ima i nezadovoljnih, koji pitaju zašto uvek oni pomeraju takmičenja.

– Kolege se s pravom pitaju zašto Društvo za srpski jezik i književnost Srbije na ovaj način „popušta“ svake godine. Verovatno je jedan od razloga taj što ja njime predsedavam i što sam sebi postavila kao zadatak da, kad god je moguće, izađem u susret takmičarima i njihovim nastavnicima i roditeljima, kad je već sistem takav da se brojna takmičenja moraju preklapati. Ove godine taj problem je još naglašeniji jer će se subotama nadoknađivati dani produženog zimskog raspusta. Drugi razlozi kriju se u prebacivanju odgovornosti drugih društava na Ministarstvo koje utvrđuje kalendar, kao i u činjenici da učenici treba da se opredele, pre početka takmičarskih ciklusa samo za dva takmičenja, što često nije slučaj, i trebalo bi da odaberu ona koja se ne preklapaju, čime se uslovljavaju njihova interesovanja – kaže Mrkalj.

Na pitanje da li bi se pomenuti problem mogao izbeći kada bi prilikom izrade kalendara takmičenja predstavnici Ministarstva i svih stručnih društava seli za isti sto, ona odgovara da zajednički sastanak ne bi doprineo poboljšanju kalendarske slike „jer svako društvo smatra svoj predmet najbitnijim“.

– Moj predlog je da se prilikom sastavljanja kalendara odmah pomere satnice, za koje se vidi da se preklapaju, kao i da se razgovara sa direktorima škola, koji bi pristali da budu domaćini, da pojedina takmičenja budu nedeljom, mada je to neradni dan – ističe Mrkalj.

Nov problem

Razdvajanjem datuma održavanja okružnog takmičenja iz fizike i opštinskog iz srpskog jezika rešava se samo deo problema, pošto se i naredni nivoi (republičko iz fizike i okružno iz srpskog) takođe poklapaju. Isto se dogodilo i prošle godine, pa su „srbisti“ takođe morali da naprave ustupak i pomere takmičenje za jedan dan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Pomera se takmičenje iz srpskog jezika”

  1. Mislim da je najmanji problem to što se termini za takmičenja preklapaju. Veći je problem što nikada ne možete da sastavite testove kako bi trebalo. Svaki put se nešto koriguje. Prvi put ove godine nisam imala učenike za takmičenje i bilo mi je drago što je tako kada sam videla pitanja u vezi sa književnim delima koja nisu u programu. Razmislite malo šta radite i kako sastavljate testove. Stvarate nepotrebni stres učenicima koji vole gramatiku i književnost. Nikada nisam čula kolege da se žale kako postoji toliko problema na takmičenjima iz drugih predmeta. Samo mi, srbisti, uvek imamo neki problem.

    • Bravo, koleginice! Ponasanje im je sramotno, ali, opet, kao i uvek, samo se mi sramotimo pred decom, a njih to ne dotice. Valjda ce ih dotaci kad prestanemo da ucestvujemo i maltretiramo decu, pa da vidimo na kome ce zaradjivati svoj hleb neradnicki i bezobrazni. Javasluk i bahatost, nista drugo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.