Posečene breze u centru Novog Pazara, uprava kaže da su posečene zbog alergija 1Foto: S. Župljanin

Seča nekoliko breza prilikom uređenja platoa „Srđana Aleksića“ u Novom Pazaru izazvala je oštru reakciju građana na društvenim mrežama, a predstavnici lokalne samouprave su odgovorili da su breze uklonjene jer su „izvor alergije i teške za održavanje“.

Građani smatraju da je uređenje tog prostora u centru grada moglo biti izvedeno i bez seče breza koje su „decenijama svojim velikim krošnjama pravile hlad i oko kojih se okupljala omladina“.

Direktor Zavoda za urbanizam Suat Ljajić rekao je radiju Sto plus da je odluka o seči doneta na predlog stručnjaka iz JKP „Gradska čistoća“ i da je jedan od razloga za to i što „breze nisu pogodne za trgove, jer se radi o šumskom drveću“.

„Projektom uređenja je predviđeno novo ozeljenjavanje i ukrašavanje gradskim drvećem. Pored lipa, koje nisu posečene, biće zasađene i tri katalpe, a ima prostora i za novo ozelenjavanje“, kazao je Ljajić.

On je dodao da je plato „Srđana Aleksića“ bio neuređen, da su ploče bile dotrajale i zimi klizave, kao i da je prostor bio uzurpiran terasama.

„Sada će biti popločan savremenim granitom različitih boja, a terase će biti uklonjene. Biće veći prostor, novi, moderniji i funkcionalniji koji će koristiti građanima“, najavio je Ljajić.

Uređenje platoa „Srđana Aleksića“ koštaće 21,1 milion dinara, a posao je dobila kompanija „Ukras“ iz Novog Pazara.

Tender za izbor izvođača u otvorenom postupku je u četvrtak obustavljen jer „Ukras“ u ponudi nije naveo rok za izvođenje radova. Nakon toga je lokalna samouprava sprovela pregovarački postupak sa tom kompanijom i odlučila da joj u petak dodeli ugovor.

Konkursnom dokumentacijom predviđeno je da „Ukras“ 1.470 kvadrata platoa poploča, da na 380 kvadrata ugradi dekorativne rozete, posadi tri katalpe visine od 1,5 do dva metra i sa prečnikom krošnje do 60 santimetara.

Takođe, biće postavljeno i pet svetiljki marke „Teceo“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Posečene breze u centru Novog Pazara, uprava kaže da su posečene zbog alergija”

  1. Uništen centar razoran zbog hirova besnih direktora češu ih pare pa neznaju gde da ih protnu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.