Predsednica Udruženja "Mame su zakon" predložila premijerki više izmena u vezi Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom 1Tatjana Macura Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Pored izmena Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom koje su najavljene i koje su u direktnoj vezi sa nedavnim odlukama Ustavnog suda Srbije, moguće su i dodatne izmene koje bi poboljšale status majki i porodilja, izjavila je danas predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke, Macura je navela da bi bilo moguće sprovesti „i izmene koje se tiču majki koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade, ali i izmene koje se tiču porodica koje imaju više od četvoro dece“.

Macura je dodala i da je moguće sprovesti i izmene „koje bi olakšale materinstvo i preduzetnicama – u delu koji se tiče načina obračuna naknada i prenošenja odsustva na partnera“.

Pored ovih izmena, tema razgovora bili su i problemi koji se tiču trudnica, a imaju veze sa uslugama koje se ne mogu izvršiti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, „kao što je neinvazivni prenatalni test koji bi morao postati dostupan svim trudnicama po znatno povoljnijim uslovima nego što je to danas“.

Iz kabineta premijerke Brnabić je saopšteno da će se razmatrati izmene koje su racionalne i sprovodive, u odnosu na realne kapacitete koji postoje u usvojenom rebalansu budžeta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.