Predsednik vratio zarđale kašike penzioneru 1Slikar Slavoljub Blagojević, Foto: Danas

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića vratio mi je zarđale kašike u vrednosti 30 odsto moje penzije koje sam mu poslao prošle sedmice, kaže niški slikar i karikaturista Slavoljub Blagojević.

On se na taj korak odlučio nakon što je Vučić, povodom teksta u Danasu da mu je Blagojević vratio penzionerski paket sa vitaminima, rekao da bi “taj gospodin trebalo da vrati i 30 odsto penzije”, koje su “za toliko veće nego u vreme kada je na vlasti bio onaj u čijem se mediju on oglašava”.

Blagojević kaže da je pred prošli vikend u poštanskom sandučetu našao obaveštenje da treba da preuzme paket u pošti, a da je po odlasku u poštu video da je reč o paketu sa oko 200 zarđalih i ostalih kuhinjskih kašika, inače kupljenih na buvljoj pijaci, koje je post ekspresom poslao Vučiću na Andrićev Venac.

Prema njegovim rečima, ovakav poklon je “metafora na predsednikove rane radove”, u vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije, početkom 90-ih godina prošlog veka, kada je on davao ratnohuškačke izjave, a “njegov guru”, lider radikala Vojislav Šešelj, poručivao da će, kako je kazao,“četnici klati srpske neprijatelje kašikom za cipele, i to zarđalom”.

– Nimalo ne iznenađuje Vučićevo vraćanje kašika, to je svojstveno karakeru jednog razmaženog i hirovitog deteta, koje mora da istera svoje. Da se podsetimo – sveznajući srpski Nostradamus je sa neviđenom preciznošću pogodio sa koliko je miligrama rođen, koliko je milimetara imao u prednatalnom periodu, ko će da pobedi na američkim izborima… Ipak, ne razumem da se on, i pored ogromnih i istorijskih državničkih poslova, bavi ovakvim “banalnostima” vezanim za jednog prosečnog penzionera – kaže Blagojević za naš list.

On dodaje da “ne želi da zlosluti”, ali da se dešavalo da nakon njegovih performansa oni kojima su bili upućeni, odu sa funkcija. Nakon ulične karikature – transparenta “Miš u hlebu”, od pre 40 godina, smenjen je direktor “Žitopeka”, firme koja je takav hleb napravila.

Posle performansa sa foteljom umesto sira u džinovskoj mišolovci, pre 30 godina, postavljenoj ispred Narodnog pozorišta, otišao je direktor pozorišta. Nakon performansa od pre više od 20 godina, kada je studente i otporaše ispred niškog suda „obukao“ u zatvorska odela, u znak protesta zbog krađe glasova na lokalnim izborima 1996, otišli su neki članovi izborne komisije i vladajući partijski funkcioneri. Ubrzo posle toga, po okončanju performansa na krovu robne kuće Beograd, Slobodan Milošević predade vlast Vojislavu Koštunici i Zoranu Đinđiću…, nabraja.

– Vučić neće da strada ni od snajpera “Velje nevolje”, ni od arsenala pronađenog u Batajnici, ni od… Vučić će “stradati” od humora i satire. Njemu, uostalom, nisu potrebni Nušić i Sterija, njime može da se bavi svaki građanin bez nekog naročitog dara za ove forme, jer je Vučić sam po sebi humor i satira – kaže Blagojević.

On je, inače, vratio paket sa vitaminima i mineralima, koje je država poklanjala kako bi “ojačala imunitet najstarije populacije”, uz obrazloženje da ga je doživeo kao “uvredu” i “pokušaj podmićivanja pred izbore”, i to njegovim a ne Vučićevim novcem. Kazao je da je paket “samo perfidnija varijanta sendviča koje Vučić i SNS već godinama udeljuju članovima svoje stranke kao ‘nagradu’ za poslušnost”.

Blagojević kao nekadašnji nastavnik likovnog vaspitanja u osnovnoj školi, koji je bio i direktor škole, prima penziju od oko 34.000 dinara. Podseća da aktuelna vlast njemu i ostalim penzionerima još uvek nije vratila celokupno umanjenje penzija, za koje je jedina odgovorna, a da su one obezvređene i konstantnim poskupljenjima. Pritom su više od penzija uvećani “kriminal, korupcija, nepotizam i ostale Vučićeve blagodeti”, zaključuje.

Dođe mi da u ovim godinama odem iz zemlje

– Sve više razmišljam kao naši mladi ljudi. Dođe mi da prodam ovu staru kuću i pod stare dane odem iz ove zemlje pune blagostanja, slobodnih medija i slobodnih vladinih mediokrioteta, da u miru proživim bar ostatak života. Od 18 mladih ljudi iz moje bliske familije – a svi su oni obrazovani, otišlo je 11, a troje se priprema da ode. Razlog nije samo materijalne prirode – kaže Blagojević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Predsednik vratio zarđale kašike penzioneru”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.