Prevalio put od 18 kilometara za dug od dva dinara 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jedan kelner iz Smedereva vratio je dug od dva dinara svom poznaniku, preko pošte.

Prevalio put od 18 kilometara za dug od dva dinara 2List Vreme je preneo na današnji dan pre 80 godina da je Dušan Jovanović, zaposlen kao kelner u pivnici u Smederevu, još pre dve godine ostao dužan svom poznaniku Dragomiru Milovanoviću.

Taj dug iznosio je ukupno dva dinara.

Pošto se oženio, Dušan je odlučio da vrati dug Dragomiru. On je odlučio da taj dug pošalje preko pošte u Velikom Orašju.

Za državnu taksu Dušan je morao da plati 1,50 dinara, a 50 para za markicu Crvenog krsta.

On je na poleđini uplatnice napisao: “Izvini što ti do sada nisam vratio dug od dva dinara. Da se nisam oženio, možda bih još uvek čekao…”

Pošta je pozvala Dragomira da dođe i primi novac. Nigde nije pisalo kolika je suma koju treba da podigne.

Verujući da ga čeka veća suma novca on je prevalio 18 kilometara peške do pošte.

Kada je saznao koliki novac je dobio i pročitao poruku, Dragomir je bio dirnut, ali je izjavio da bi više voleo da mu nije vraćen taj dug, jer je morao dva puta da prevali put od 18 kilometara.

List Vreme piše i da su dva naučnika ustanovila da ružin miris utiče na časovnike i da ih zaustavlja.

Oni su primetili da se mali ručni časovnici na rukama dama zaustavljaju, kad te dame nose ruže u rukama. Oni su tu pojavu i naučno ispitali.

Tako su ustanovili da zaista postoji veza između ružinog parferma i rada časovnika. Pod uticajem ovog mirisa ulje u časovnicima postaje gušće i usporava rad časovnika, a često ga i potpuno zaustavlja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda istog dana 1938. godine prenosi zanimljivost o tome kako su građani Bufalo Bil Sitija kažnjeni za svoju radoznalost.Prevalio put od 18 kilometara za dug od dva dinara 3

Poznato je da Bufalo Bil, osnivač ovog grada nije bio izmišljena ličnost. On je očistio zapadnu Ameriku od gangstera, koji su napadali putnike na nesigurnim drumovima i pljačkali farmere.

On je bio toliko popularan da je jedan mali grad, koji je on i osnovao, poneo njegovo ime. Danas je to lepa varošica Bufalo Bil Siti.

Građani su svom junaku postavili spomenik. U postolje spomenika uzidao je sam Bufalo Bil jednu poruku, ali je želeo da sto godina niko ne dira tu poruku.

Građani su bili toliko radoznali i nisu mogli da čekaju sto godina da vide šta je on napisao. Jednog dana pružila im se prilika da se ogreše o njegovu želju, jer se grad širio, a spomenik je smetao proširenju ulice.

Gradsko veće odlučilo je da pomeri spomenik na neko drugo, zgodnije mesto. Prilikom tog prenosa, moralo se srušiti postolje.

Ceo grad skupio se na trgu. Svi u svečanim odelima, sve sa muzikom i zastavama. Kada je srušen postament, dve devojke su prišle da pogledaju i našle jednu kutiju.

Jedna devojka je pročitala poruku: „Halo, znao sam ja, momci, da će vas mučiti radoznalost. Znao sam da nećete sačekati vreme koje sam odredio. Idite kući i stidite se. Vaš Bufalo Bil“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.