Prosvetari tražili povišicu 15 odsto, dobili pet 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Povećanje plata od januara za 3,5 odsto i 1,5 odsto od aprila iduće godine još više srozava položaj prosvetnih radnika u sistemu plata i samim tim uzrokuje lošu startnu poziciju kada budu zaživele platne grupe i razredi, upozorili su juče predstavnici tri reprezentativna sindikata obrazovanja – Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije.

Oni su u pismu predsednici Vlade, ministru prosvete i Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije zatražili da se ponovo razmotri mogućnost povećanja plata u obrazovanju koje mora biti procentualno veće od povećanja minimalne zarade.

Predsednik SRPS-a Slobodan Brajković kaže za Danas da sindikati nisu odustali od zahteva koji su izneli sredinom novembra da plate u obrazovanju u narednoj godini budu povećane za 15 odsto, što im je država obećala još pre tri godine.

– Tada je rečeno da će naše plate da se povećaju za 34 odsto. U međuvremenu smo dobili dve povišice, što je ukupno 19 odsto i preostaje tih 15 odsto da bi Vlada ispoštovala dogovor. Možemo mi da tražimo i 20 odsto, ali je u sadašnjoj situaciji jasno da to nećemo dobiti. Zato gledamo da izvučemo maksimum, makar osam odsto – ističe Brajković.

On upozorava da će povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara dovesti do toga da u obrazovanju neće više biti razlike između najjednostavnijeg rada i šestog stepena stručne spreme.

Brajković ukazuje da će biti posebno pogođeni blagajnici i šefovi računovodstva, čije zarade su trenutno malo iznad minimalca, zbog čega su u nepovoljnijem položaju od „tetkica“, jer kada odu na bolovanje primaju 65 odsto zarade, dok je zaposlenima koji su na minimalcu on zagarantovan i dok su na bolovanju.

Posle januarskog skoka minimalne cene rada i najavljene povišice od 3, 5 odsto svi zaposleni u prosveti od prvog do šestog stepena će biti na istom i primati minimalan lični dohodak.

Brajković kaže da se ovaj problem može rešiti tako što bi se koeficijenti šefovima računovodstva sa šestim stepenom stručnosti izjednačili sa koeficijentima nastavnika istog stepena stručnosti.

Ovakvih zaposlenih nema mnogo u obrazovnim sistemu i to ne bi bio veliki trošak za državu, dodaje Brajković i podseća da je svojevremeno to dogovoreno sa premijerkom, ali do danas nije realizovano.

„Sagledavajući celokupnu zdravstvenu i ekonomsku situaciju u zemlji kada se svi borimo za održivost sistema i slušamo reči hvale za zaposlene u obrazovanju, smatramo da najavljenim povećanjima plata za narednu godinu, država nije nagradila prosvetne radnike, već ih je ponizila“, poručili su sindikati u pismu vlasti.

Računica

Početna plata nastavnika trenutno iznosi 59.000 dinara, a sa povećanjem će dobiti još 3.000 dinara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Prosvetari tražili povišicu 15 odsto, dobili pet”

  1. Mislio sam da u prosveti ima obrazovanih ljudi, koji treba da shvate da SVI „DOGOVORI“ SA VLASCU SU SAMO DA TRENUTNO SMIRE SITUACIJU i ne ispunjavaju cekajuci da se prodje vreme

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.