Raspisan konkurs za generalnog direktora RTS-a 1Foto: FoNet RTS

Javna medijska ustanova Radio-televizije Srbije (RTS) raspisuje javni konkurs za generalnog direktora te medijske kuće, objavljeno je danas u listu „Politika“. Upravi odbor RTS-a imenovaće generalnog direktora u roku od 45 dana od dana otvaranja konkursa, a rok za dostavljanje prijava je 30 dana.

U konkursu se navode uslovi za tu poziciju – da je državljanin i da ima prebivalište u Srbiji, da ima visoku stručnu spremu, da je ugledni stručnjak iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa i da ima najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

Mandat generalnog direktora, stoji u konkursu, je pet godina, a jedno lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta.

„Kandidati ne mogu biti nosioci javne funkcije, ni funkcije u političkoj stranci. Za generalnog direktora ne može biti imenovano lice koje ne može biti član Upravnog odbora, izuzev zaposlenih kod pružalaca medijskih usluga“, stoji u konkursu.

Podsetimo, Upravni odbor RTS-a 5. maja doneo je odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje generalnog direktora te medijske kuće, a do izbora novog, funkciju vršioca dužnosti obavljaće dosadašnji generalni direktor Dragan Bujošević, kojem je istekao petogodišnji mandat.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine. Mandat generalnog direktora je pet godina što znači da ga je UO RTS-a izabrao da bude na ovoj funkciji do sredine 2020. godine.

Međutim, u januaru 2019. godine Bujošević je navršio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Raspisan konkurs za generalnog direktora RTS-a”

 1. Imao si sreće Bujoševiću što ti je istekao mandat i što si stekao uslove za penziju, inače, sramotio bi se još više, mada je i ono prethodno dovoljno da se spominješ u negativnom kontekstu. A za konkurs ste zaboravili još nešto što je neophodno, a to je da budući direktor mora da bude podoban Aleksandru Vučiću, da ima zečije srce, što će reći kukavica, i da nema dostojanstva što će reći ulizica.

  • Ako su pametni daće šansu Vasoviću. Bio bi to presedan da jedan častan čovek, radnik RTS-a više od 30 godina dobije priliku da uredi stvari po merilima radnika. Pritom ne svih radnika. Jasno je da ima onih koji bi trebalo da odu sa Bujoševićem. Žao mi je samo što će ukoliko dobije šansu „čast“ da otpusti ljude pripasti njemu, mada verujem da je i on sam svestan ko je zaslužio da ostane, a ko ne.

 2. Da’l da se javim na konkurs. Il da prijavim nekog, pa nek mu Vucicev MI-6 uredjuje Dnevnik u pola osam, informativni program i cenzurise popularne serije u osam. Pare nisu bitne, para u RTS i onako nema, jer su ih unapred opljackali sadasnji, i prethodna dva predsednika preko monopolske marketinske agencije iako RTS ima onoliki marketing.
  Kad se covek osvrne na rad pet kanala sa nacionalnom frekvencijom, dva tvrda dnevnika, dva vecernja lista i tri tabloida, stice se utisak da sve to moze da radi jedan urednik uz pomoc 5
  tv prezentera, i osam tehnickih urednika.
  Ne razumem cemu toliki zaposleni, urednici rubrika, programa, pomocnici, gloduri kada nam medijski sadrzaj nikada nije bio gori i siromasniji. A, sve se placa iz drzavnog budzeta, cak i privatni mediji, premda oni ne priznaju.
  Nasi mediji su reciklirana proslost. Bez trunke konstruktivne i korisne kritike. Bez potrebnog servisa vesti i sa losom popagandom drzave, koja ne samo da prikriva kljucene dogadjaje kod nas i u svetu, vec u svom radu ne postuje ni osnovna pravila u proizvodnji i plasiranju medijskih sadrzaja.
  Nizak nivo, čist AMATERIZAM.
  U ovoj tranziciji sve se pomesalo pa je RTS pretvoren u mini tv kucu tzv. Videorekorder televizuju, kakva je nekad bila BK i TV Politika, a Pink u megasistem, iako je u stvari to TV ZURKA live. Mozda je neko mislio da je dovoljno samo proglasiti magarca za coveka i neke ljude degradirati u robove pa da to bude tako. Ali ne ide to tako, za svaki posao su potrebni strucni ljudi i poznavanje tehnoligije u najvisem standardu.
  Dzaba bacene pare.

  • To je to. Samo da dodam da RTS treba rasformirati i napraviti novi od temelja, sa nekoliko regionalnih centara. A broj zaposlenih smanjiti najmanje za 50%…

 3. Srećom još su maske akzuelne pa će Bujke moći da izađe na ulicu a da ne popije salve uvreda zbog sramotnog uređivanja javnog servisa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.