Raspust u vreme državnog praznika 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Informacija koju je Danas objavio u prekjučerašnjem broju da đaci već posle devet radnih dana odlaze na prolećni raspust izazvala je negodovanje pojedinih profesora srednjih škola.

Oni su nezadovoljni jer smatraju da se ovakvim objavama u javnosti stvara slika da su nastavnici neradnici i ukazuju da za srednje škole nema prolećnog raspusta, već se neradni dani od Velikog petka do 4. maja, poklapaju sa predstojećim uskršnjim i prvomajskim praznicima.

A da su pogledali u Kalendar obrazovno-vaspitnog rada za školsku 2020/21. koji je donelo Ministarstvo prosvete, videli bi da je prolećni raspust predviđen i za osnovne i za srednje škole. I to za učenike, što je argument na koji se prosvetni radnici često pozivaju kada im ogroman deo javnosti spočitava da su svako malo na raspustu.

Dakle, Danas se u pomenutom tekstu oslanjao na zvanične podatke. U kalendaru rada za osnovne škole piše da prolećni raspust počinje u petak, 30. aprila, a završava se u petak, 7. maja, dok u kalendaru za srednje škole stoji da on počinje u petak, 30. aprila, a završava se u utorak, 4. maja.

Od kada je donet, kalendar je menjan dva puta: najpre zbog neplaniranog zimskog raspusta i tada je prolećni raspust za srednje škole skraćen za jedan dan, pa je bilo previđeno da se završi 3. maja. Potom je kalendar nedavno opet izmenjen i vraćeno je prvobitno rešenje.

Tačno je da se prolećni raspust ove godine u dan poklapa sa uskršnjim i prvomajskim praznicima, ali to nije uvek slučaj. Pri kreiranju školskog kalendara prolećni raspust se uglavnom vezuje za uskršnje praznike. Nekad traje isto i za osnovne i za srednje škole, a ako postoji razmimiolaženje, onda skraćenje ide nauštrb srednjih škola. Prošle godine je, recimo, odlukom Ministarstva prosvete prolećni raspust skraćen za sve jer su škole u to doba bile na nastavi na daljinu, pa se odmaralo samo za Uskrs.

U „debatu“ o ovoj temi juče se uključio i Forum beogradskih gimnazija koji je u saopštenju poručio ministru prosvete Branku Ružiću i njegovim saradnicima da se u periodu od 30. aprila do 4. maja obeležavaju verski praznik Uskrs i praznik rada Prvi maj, te da u skladu sa Zakonom o državnim i verskim praznicima svi zaposleni imaju pravo na slobodne dane, a samim tim i učenici.

„Godinama unazad u javnosti preovlađuje percepcija o prosvetnim radnicima kao neradnicima koji svako malo odlaze na raspuste. Umesto da se trudi da formiranu sliku promeni ili ublaži, Ministarstvo prosvete nepažljivo sastavljenim pravilnicima i tumačenjima još više podstiče postojeći animozitet, a poslednji primer za navedeno je Pravilnik o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola za 2020/2021. godinu, u kojem doslovce piše da učenici srednjih škola imaju prolećni raspust od 30. aprila do 4. maja 2021. godine. Postavlja se pitanje zašto Ministarstvo prosvete ovako sastavljenim Pravilnikom prenebregava činjenicu da nije reč ni o kakvom raspustu već o državnom, odnosno verskom prazniku koji važi za čitavu državu, kada svi zaposleni u skladu sa Zakonom o državnim i verskim praznicima imaju pravo na slobodne dane“, naveo je FBG.