Foto: Pixabay / Angelo Esslinger
Iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio da bi ukidanje prventivne vakcinacije svinja moglo da počne tokom ove godine, u Upravi za veterinu nisu mogli da preciziraju kada bi to moglo da se desi, ali su agenciji Beta rekli da su u izradi strategija i akcioni plan, koji će se primenjivati nakon prestanka vakcinacije protiv klasične kuge svinja.

Istaknuto je da sticanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge, bez vakcinacije, zahteva potpunu primenu mera kojima se potvrđuje da virus klasične kuge svinja ne cirkuliše u populaciji svinja u zemlji, ni kod domaćih, ni kod divljih svinja.

Kako je precizirano, iskorenjivanje klasične kuge svinja je dugotrajan posao u okviru koga je neophodno poštovati i dosledno sprovoditi niz biosigurnosnih mera, kao i kampanju podizanja nivoa svesti farmera, bez čije saradnje nije moguće sprovesti te mere.

Preduslovi za odluku o prestanku vakcinacije svinja protiv te bolesti su i kontrola prometa svinja, poštovanje propisa, blagovremena prijava svih sumnjivih slučajeva nadležnoj veterinarskoj službi, kao i praćenje zdravstvenog statusa populacije divljih svinja koje mogu biti značajan prenosilac virusa klasične kuge svinja, naveli su u Upravi za veterinu.

Prema podacima ministarstva, prošle godine je u Srbiji bilo vakcinisano oko 2,8 miliona svinja, a u zavisnosti od strategije, deo populacije ili celokupna populacija svinja bi bila izuzeta od vakcinacije kada ta odluka bude bila doneta.

Kada će Srbija dobiti mogućnost da izvozi svinjsko meso u EU nakon sticanja statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja, zavisi od ispunjavanja svih potrebnih uslova koji ne podrazumevaju samo prestanak vakcinacije, već i od niza dijagnostičkih i drugih metoda ispitivanja koje se moraju sprovesti kako bi se sa sigurnošću moglo potvrditi da virusa klasične kuge svinja nema u cirkulaciji.

Srbije trenutno ne može da izvozi svinjsko meso u EU, ali zato se izvoze proizvodi od svinjskog mesa na tržište zemalja EU koji su prošli termičku obradu.

Vakcinacija svinja protiv klasične kuge je počela pre više od 30 godina.

Iz Uprave za veterinu su ponovili da divlje svinje mogu biti nosioci i virusa klasične kuge svinja, te će odluka o odstrelu divljih svinja zbog bojazni od pojave afričke kuge svinja i u Srbiji, doprineti da se smanji rizik od pojave te bolesti.

Nigeria Election
KUPLJENI MEDICINSKI APARATI ZA BOLNICE U PASJANU I GRACANICI
KUPLJENI MEDICINSKI APARATI ZA BOLNICE U PASJANU I GRACANICI
KUPLJENI MEDICINSKI APARATI ZA BOLNICE U PASJANU I GRACANICI
KUPLJENI MEDICINSKI APARATI ZA BOLNICE U PASJANU I GRACANICI
Britain Brexit
Belgium Daily Life
JDC
OMS – VULKAN IZDAVASTVO – SAOPSTENJE
Vatican US Church Abuse
Trump Kim Summit
OTVOREN KONKURS TELENOR FONDACIJE „ZAMISLI SVE“
Trump Kim Summit
Japan Emperor
Japan Emperor
Britain Weather
Održana konferencija o regionalnoj saradnji u borbi protiv terorizma
Nikolić: Srbija uvek bila na strani pravde, časti i slave, bori se i danas
Protiv Bandića i još 15 osoba optužnica zbog korupcije

Povezani tekstovi