U Srbiji se ove nedelje broj žarišta afričke kuge svinja smanjio za još 10 opština 1foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

U Srbiji se ove nedelje broj žarišta afričke kuge svinja smanjio za još 10 opština, a narednih dana se očekuje odjavljivanje te bolesti u još osam žarišta, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je istaklo da to ukazuje da mere na terenu donose rezultat i da se smanjuje intenzitet te bolesti.

Naglašeno je da su odjava bolesti i sve druge mere nadležnih službi na terenu u skladu sa strukom i propisima.

Povodom tvrdnji na društvenim mrežama koje sadrže „zlonamerne neistine i obmanjuju šire mase, poručujući građanima da se ne pridržavaju protokola i mera koje nalaže zakon i Uprava za veterinu“, Ministarstvo „apeluje na sve građane da se o zvaničnim informacijama o afričkoj kugi svinja, o protokolima, procesima i merama koje se sprovode, informišu isključivo putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu – sajtova i društvenih mreža“, ukazano je u saopštenju.

Afrička kuga svinja zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, a glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne mere biološke sigurnosti i ponašanje ljudi.

Zbog toga Ministarstvo poljoprivrede apeluju na građane da ne šire dezinformacije i neistine da bi sprečili „obmanu naroda i dalje širenje bolesti“.

Još jednom su pozvali vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru radi brze dijagnostika bolesti i što pre preduzele neophodne mere za sprečavanje širenja afričke kuge svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari