Rektorka pod pritiskom crkve i politike? 1Foto: FoNet/ SPC

Kako je najavljeno iz Rektorata, na dnevnom redu današnje sednice Senata je, između ostalog, i usvajanje mišljenja Odbora za statutarna pitanja UB o nezakonitosti odredbi Statuta PBF koje se tiču crkvenih blagoslova – saglasnosti Svetog arhijerejskog sinoda i episkopa SPC za upis studenata i rad zaposlenih u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Jerej Ranković potvrdio je juče za naš list da je pozvan na sednicu Senata na kojoj bi trebalo da bude verifikovan njegov manadat.

On tvrdi da nema ničeg spornog između PBF i Univerziteta, iako je rektorka UB Ivanka Popović poslednjih meseci u više navrata zvanično upozoravala upravu ovog fakulteta o nelegalnom izboru članova njegovog Saveta iz redova Nastavno-naučnog veća, a samim tim i njegovih odluka.

Odbor za statutarna pitanja UB, na sednici održanoj 17. decembra, ocenio je da su odredbe Statuta PBF koje se tiču crkvenih blagoslova u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i zatražio mišljenje Senata.

Reč je o „odredbama koje se odnose na davanje saglasnosti – blagoslova za upis studenata na Fakultet I za konkurisanje za izbor nastavnika, na povlačenje saglasnosti – blagoslova nadležnog episkopa, kao i na odobrenje Sinoda SPC za službu učenja, što na način kako je to sad propisano, utiče na status zaposlenih i studenata PBF i nije u saglasnosti sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statuta i opštih akata UB, koje propisuju uslove za upis, sticanje zvanja i zasnivanje radnog odnosa nastavnika i saradnika na Univerzitetu“ navodi se u zvaničnom saopštenju Odbora.

Odbor za statutarna pitanja je još početkom novembra 2019. najavio da će se pozabaviti „usaglašavanjem Statuta PBF i UB“ povodom slučaja smena dvojice predavača ovog fakulteta na zahtev Sinoda SPC.

Članovi ovog univerzitetskog tela su tada, na zahtev Odbora za visoko obrazovanje SANU i predsednik Saveta UB, jednoglasno su ocenili da je „uticaj Sinoda na status zaposlenih na PBF u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta“.

To nije „spasilo“ prethodnog dekana vladiku braničevskog Ignatija (Midića), koji se sam povukao sa te dužnosti pod pritiskom Sinoda, koji je tražio i njegovu smenu jer nije bio saglasan da po cenu kršenja zakona da otkaz redovnom profesoru episkopu zapadnoameričkom Maksimu (Vasiljeviću) i docentu Marku Vilotiću, sekretaru episkopa diseldorfskog Grigorija (Durića).

Oba episkopa su duhovna deca jedinog počasnog profesora PBF vladike Atanasija (Jevtića), a sva trojica su poznata kao kritičari aktuelnog režima u Srbiji.

U vrhu UB, Danasu je nezvanično potvrđeno da postoje saznanja i dopisi sa PBF koji ukazuju da je samo jedan od 15 članova Saveta iz NNV – Ivana Knežević, izabrana sa potrebnom apsolutnom većinom glasova, koju nije imao čak ni aktuelni predsednik Saveta mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). Uoči izbora novog dekana „utvrđeno“ je, iako se u zapisniku, prema Danasovim nezvaničnim saznanjima, ne navodi broj dobijenih glasova, da je legalno izabran i Srboljub Ubiparipović.

On je dao prostu „legalnu“ većinu Savetu zajedno sa predstavnicima studenata i Vlade Srbije, koja je posle više od jedne godine imenovana svoje članove u Savetu dan uoči sednice NNV na kojoj je biran novi dekan. Vlada Srbije je prvi put u istoriji PBF u Savet ovog fakulteta imenovala jednog člana Sinoda – episkopa bačkog Irineja (Bulovića), koji je i u ime „crkvene vlade“ zadužen za ovu visokoškolsku ustanovu.

Iako PBF, prema saznanjima Danasa, nije odgovarao na zvanična upozorenja rektorke o nelegalnosti Saveta, uprava ovog fakulteta 31. decembra 2019, zvanično je obavestila UB o odluci o izboru novog dekana Zorana Rankovića, koji je u roku od nekoliko meseci napredovao i u crkvenim činovima, kao i trojice prodekana – za nauku – Vladimira Vukašinovića, nastavu – Srboljuba Ubiparipovića i finansije – Dragana Karana.

U crkvenim i univerzitetskim krugovima spekuliše se da je dan pre toga održan sastanak ministra prosvete Mladena Šarčevića, rektorke Ivane Popović, predstavnika članova Sinoda i PBF – patrijarha Irineja, njegovog imenjaka vladike bačkog i mitropolita Porfirija.

Kako se priča, predstavnici fakulteta i SPC tvrdili su da je u radu PBF sve legalno, dok je rektorka navodno upozoravala da će iskoristi zakonsko pravo da ne potpisuje diplome svršenih studenata i odluke o akademskom napredovanju zaposlenih na PBF.

Isti izvori tvrde i da je i tokom januara bilo još susreta ministra Šarčevića, rektorke Popović sa zvaničnicima PBF i vladikom bačkim Irinejem, za kog se na zna da li je predstavljao Sinod, vladinog čoveka u Savetu fakulteta ili je bio na „dvostrukom“ zadatku.

Pojedini univerzitetski krugovi nezvanično pričaju o velikom pritisku na rektorku Ivanku Popović kojoj je, kako se spekuliše, „predočena“ i mogućnost navodnog protesta studenata PBF sa ikonama i svećama pred Rektoratom UB.

Rektorka Popović: Videćemo šta će odlučiti Senat

Rektorka Ivanka Popović potvrdila je juče za naš list da je novi dekan PBF pozvan na sednicu Senata i da su vođeni razgovori sa ministrom Šarčevićem, predstavnicima PBF i SPC. Ona nije želela da govori o detaljima tih sastanaka, niti da komentariše spekulacije da bi u slučaju istrajavanja PBF u nepoštovanju zakona Univerzitet mogao da odgovori nepotpisivanjem diploma i odluka o napredovanju zaposlenih na ovom fakultetu. „Videćemo šta će Senat odlučiti“, poručila je rektorka Ivana Popović, koja je sredinom decembra najavila za naš list da će se „uprava UB angažovati i nastaviti da u okviru svojih nadležnosti, radi na prevazilaženju problema koji postoje na PBF“.

Prezauzeti dekan

Dekan PBF Zoran Ranković zamerio je juče novinaru Danasa što ga zove preko mobilnog telefona i što mu se ne obraća zvanično preko Dekanata. Na pitanje da li ne želi da sa Danasom ima direktan kontakt, što je najbrži put do informacija, jerej Ranković je odgovorio da „nije to rekao“. On je ponovo odbio intervju za naš list, pravdajući se obavezama za pripremu proslave Svetog Save na PBF.

Mitropolit Porfirije: Nepostojeći problem

Mitropolit Porfirije nedavno je izjavio da je problem na PBF „u suštini nepostojeći, već je namenski i svrhovito proizveden i predstavljen iako zato što je u jednom delu elektronskih i štampanih medija tokom dužeg vremena sistematski stvarana takva slika“. „Zakonska i regulativna akta PBF i BU su od samog povratka Fakulteta na Univerzitet usklađena, što je više puta potvrđeno od strane nadležnih organa samog Univerziteta. Određene posebnosti koje postoje u Statutu PBF, a kojih nema u regulativnim aktima drugih fakulteta, zasnivaju se na drugačijem statusu najviše prosvetne institucije SPC na Univerzitetu“, rekao je mitropolit Porfirije za Novosti. Iako je sadašnji spor Univerziteta i PBF oko statutarnosti, a ne ustavnosti, mitropolit Porfirije je naglasio da je „Ustavni sud 2014. potvrdio pravnu zasnovanost i legitimnost ovakvog načina funkcionisanja PBF“. On je najavio razgovore „nove uprave PBF sa nadležnim licima na Univerzitetu kao i Ministarstvu prosvete“.

close
Rektorka pod pritiskom crkve i politike? 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.