Rešeni problemi sa Rumunima oko Đerdapa 1Foto: Milan Ružojević

Pitanja iz oblasti hidroenergetike bila su tema današnjeg sastanka delegacija Elektroprivrede Srbije i rumunske „Hidroelektrike“ koje su predvodili direktor Milorad Grčić i Bogdan Badea.

– S obzirom da je na prethodnim sastancima definisan set konkretnih mera koje mogu doprineti rešavanju skeniranih problema, na danas održanom sastanku u Hidroelektrani „Đerdap 1″utvrđen je paket mera za njihovu realizaciju.Veoma zadovoljan razgovorima sa kolegama iz EPS-a, direktor rumunske „Hidroelektrike“ Bogdan NIkolaje Badea konstatovao je da su na ovom sastanku napravljeni značajni pomaci kad je reč o rešavanju aktuečnih problema.

– Definisali smo procenu stanja, usvojili smo modalitete koji će doprineti njihovom efikasnom rešavanju i dinamiku delovanja. – rekao je direktor rumunske „Hidroelektrike“.
Čelni ljudi EPS-a i „Hidroelektrike“ su nakon višegodišnje komplikovane komunikacije postigli konkretne dogovore .Tako je na sastanku na „Đerdapu 1“ usaglašeno da se u narednom periodu zajednički saniraju oštećenja na odvodnom delu brane takozvanom slapištu koje je izazvano prelivanjem vode sa velike visine.
– Rumunska strana pravi eleborat i projektnu dokumentaciju za ono što pripada njima, a mi za našu stranu. Rumuni su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje
radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. To je obiman i komplikovan projekat, imamo visok nivo razumevanja.Osim toga s obzirom da su hidroelektrane „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“  u zajedničkom vlasništvu Srbije i Rumunije i naša je obaveza da obezbedimo njihovo potpuno koordinirano funkcionisanje, održavanje, ali i pitanje obezbeđivanja dugoročne stabilnosti. – rekao je novinarima v,d,
direktora EPS-a Milorad Grčić, dodajući da je duže od dve decenije kamen spoticanja u nesmetanom funkcionisanju elektroprivrede dve susedne zemlje  bilo održavanje proibalja.

Prema rečima Grčića taj se problem rešava. Radi se o održavanju nivoa kote reke Nere, koji podrazumeva nivo Nere na samom ušću u Dunava. U pitanju je nivo 68 metara, koji ne sme da bude niži da bi se mogla proizvoditi struje, niti viši da bi se zaštitile obale, pretežno srpske, od poplava i samo održavanje nivoa kote Nere 68 je strašno složen i skup proces, zaključio je Grčić danas na sastanku u đerdapskoj elektrani kod Kladova.