Ruke u obliku dvoglavog orla nisu simbol "velike Albanije", niti provokacija 1Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Postavljanje ruku u obliku dvoglavog orla ne predstavlja simbol „velike Albanije“, kao što smatra veći deo javnosti u Srbiji, niti je to provokacija, barem ne u većini u slučajeva, objašnjavaju za portal Danasa novinari sa Kosova.

U Srbiji, ipak, fotografisanje Albanaca sa rukama u obliku orla često se smatra provokacijom i izaziva burne negativne reakcije, a samo poslednji primer za to je jučerašnji pokušaj linča vlasnika pekare u beogradskom naselju Borča.

Novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj ističe za Danas.rs da je postavljanje ruku u oblik dvoglavog orla „jednostavno nacionalni simbol sa albanske zastave“.

„Ne postoji neki simbol Velike Albanije. Ljudi pokazuju rukama dvoglavnog orla da pokažu da su Albanci, ništa više. Kao na primer što Srbi podižu tri prsta“, ukazuje Muškoljaj.

Urednik prištinske „Gazete Blic“ Astrit Gaši takođe ocenjuje da je reč jednostavno o simbolu zastave i ništa drugo.

To se koristi kao simbol zastave i preraslo je u svojevrsni pop simbol poslednjih godina. Kada neko rukama pravi dvoglavog ugla, taj hoće da kaže da je Albanac. Pre svega, to predstavlja popularni simbol, koji sada to koriste i sportisti i ostale zvezde. Niko ne treba da se boji tog simbola, jer ‘velika Albanija’ se ne označava ručnim simbolima“, napominje Gaši, što potvrđuje i urednica portala Kosovo 2.0. Besa Ljuci.

Ipak, fotografija sa takvim simbolom izazvala je gnev stanovnika Borče juče, koji su protestovali ispred pekare koju drži Albanac, te su opkolili njihov lokal a na automobil im postavili glave pečenih prasića.

To su osudile juče političke partije LDP i PSG, a danas i Inicijativa mladih za ljudska prava i Stranka slobode i pravde.

Predsednik opštine Palilula, kojoj pripada naselje Borča, Aleksandar Jovičić, na pitanje Danasa da li će osuditi ovaj incident, nije odgovorio.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da su policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom okupljanja građana ispred pekare u Borči i da je policija o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, koje im je naložilo da dostave izveštaj.

„Pomenuto okupljanje je proteklo bez ijednog incidenta i policija nije, niti će dozvoliti da dođe do narušavanja javnog reda i mira“, rekao je Stefanović.

Pisac i jedan od osnivača Beogradskog kruga Filip David navodi za portal Danasa da su nacionalistički ispadi u Borči zastrašujući jer pokazuju koliko je malo potrebno da dođe do linča na osnovu mržnje koja je postala dominantno raspoloženje u našem društvu i koja se ne smanjuje nego uzima sve više maha.

„Na stranu što je taj snimak star dve godine i nema veze sa vlasnikom pekare“, kaže David.

Aleksandar Olenik iz političke organizacije Građanski demokratski forum napominje za naš portal da već jednom poražena nacionalistička politika, podržana od većine medija i vladajućih političara, ali i od dela udružene opozije daje sve vidljivije rezultate u svakodnevnom životu.

„Prvo su SNS i SPS pokazale isti politički stav kao i SZS, i to u odnosu prema presudi Karadžiću, čime su iskazali svoj zajedničku politiku prema ljudskim pravima. Sasvim logičan nastavak ovakve državne politike prema ljudskim pravima manjina smo videli juče u varvarskom napadu na pekaru u vlasništvu Albanaca. Da su vladajući političari, ali i deo udružene opozicije, iskoristili presudu Karadžiću za pomirenje i suočavanje sa prošlošću, policija sada ne bi morala da čuva običnu pekaru“, naglašava Olenik.

Ako reakcija tužilaštva ne bude efikasna, dodaje naš sagovornik, napadači će ostati u ubeđenju da je njihov napad opravdan, čime smo se vratili u devedesete godine prošlog veka.

„Razumljivo je da Vučić rehabilituje politiku devedesetih, ali nije razumljiva nacionalistička politika dela opozicije“, zaključuje Olenik.

Poslanik LSV u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton napominje za Danas.rs da jučerašnji događaji u Borči predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, samtra on.

„Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjsikim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo“, ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

„Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije“, ističe Marton.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Ruke u obliku dvoglavog orla nisu simbol „velike Albanije“, niti provokacija”

  • Vi možda mislite da je „pristojna Srbija“ samo ona u kojoj jedan Srbin zbog izgovorenog „Dobar dan“ u Prištini izgubi glavu, posle čega se medju tom „pristojnom Srbijom“, a posebno medju „pristojnim Srbima“, pronadju intelektualci i moralne gromade, poput Vas, koji ustvrde da žrtva nije morala baš da u strogo albanskoj sredini provocira tim „ratnohuškačkim“ pozdravom?! Nisu ni tri prsta znak velike Srbije već Svetog Trojstva, a može se samo pretpostaviti šta bi se desilo tom Srbinu da tim znakom pozdravi nekoga u Peći ili Prizrenu?! Gospodine „Dragoljupče“, ili ste zlonamerni pa ovde samo prosipate svoju zlobu kalko biste sebi olakšali ili, nemate pojma sa stanjem ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

   • I da, ko ti brani da kupiš stan u Prizrenu?Pa tako brani srpstvo, a ne iz svoje shtale. Klovn, spremaj se za rat-Vulin ti je GENERAL.

    • Severnomakedonac mislim da imaš mnogo toga od Kneževića da naučiš.Trebaće ti sigurno.

   • Ja bio u Prištini, poslom, sopstvenim kolima, i mene su Albanci pozdravljali sa dobar dan znajući da sam iz Beograda, ja otpozdravljao, usput upoznao nekolicinu Srba, Prištevaca…i evo me živog, pišem ovaj komentar. U kom svetu vi živite?

  • Mozda to i nije simbol velike albanije ali ga albanci tako dozivljavaju i tako ga predstavljaju. Sve cesce koriste rec ETNICKA albanija umesto velike…a srbi i dalje glume demokratiju. Ja zivim u metohiji i kad bi istakao srpsku zastavu na fb bio bih lincovan. Albanci su to. Ko ne zivi sa njima ne zna ih.

   • Da, Srbi zadnjih 30 godina glume demokratiju, dobro ste rekli. Kao drmokratska zemlja, a ovamo malo genocid, malo etnicko ciscenje, malo gazimo ljudska prava…

 1. Nije to samo u Srbiji shvaceno kao provokacija. Pre par godina su u Grckoj zbog iste stvari zavrsili u zatvoru neki grcki vojnici albanske nacionalnosti.

 2. Hvala im što pokazuju simbol dvoglavog orla, jer to je simbol sa naše, srpske zastave – dvoglavi beli orao!

  • @Milamajka***Učemu je onda problem i razlog za blokadu pekare? Možda zbog boje ptice?! Ovi iz Borče,došljaci,jedva su čekali bilo kakav povod da naprave skandal!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.