Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U tekstu koji je Pravda prenela iz pariske štampe navodi se tako kako se bivši predsednik engleske vlade Baldvin nikada za vreme 40-ogodišnjeg braka nije posvađao sa svojom ženom.

Potom tu je i informacija da je francuski ministar pravde Rejno najgovorljiviji tribun u francuskom parlamentu. Kako se dodaje, nedavno je održao dug govor koji je kada je prekucan ispao na 82 velike štampane strane. To je bio tada evropski rekord  u trajanju političkih govora.

„Predsednik Unije Franklin Ruzvelt nije voleo da mu se na stolu gomilaju pisma i akta, On na pisaćem stolu drži samo mali blok, u koji zapisuje važne stvari, koje ne bi želeo da zaboravi“, navodi se u tekstu.

Sovjetski komesar za spoljne poslove Litvinov je pre Svetskog rata bio šegrt u jednoj drogeriji, a danas ima ogromnu zbirku viceva, a o predsedniku grčke vlade Metaksasu pisalo se da je najučtiviji i najljubazniji gospodin u Grčkoj.

„Poznat je po tome što po atinskim ulicama prvi skida šešir i srdačno pozdravlja svakog policajca i čistača cipela“, istaknuto je u Pravdi.

Na istoj strani nalazi se i vest da sprema film o životu i vladavini holandske kraljive Vilhgemine.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Iz lista Vreme takođe izdvajamo nekoliko interesantnih naslova. Jedan od njih je na Ženskoj strani – „Koja je vaša srećna boja“, a u kojem se dalje navodi kako devet od deset žena upotrebljavaju pogrešnu boju pudera.

Na stranama Razonode u vrhu je vesti iz Njujorka da pilot Hjug puši deset cigareta na sat, a tu je i vest iz Holivuda da su filmski statisti sabotažom oteli tri i po miliona jednom holivudskom preduzeću.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.