Šabić: Izveštaj snažno naglašava korupciju u brojnim oblastima 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Javnosti se često iz nelegitimnih razloga uskraćuju informacije u situacijama koje, najblaže rečeno, snažno asociraju na korupciju.

I danas su „tajna“, iako je pri zaključivanju bilo najavljeno da će biti javni, katastrofalno štetni „ugovor o menadžerskom upravljanju“ smederevskom železarom ili ugovor o koncesiji za aerodrom ili manje više sve bitno u vezi Beograda na vodi. Ovih dana smo svedoci gotovo tragikomične tajne nabavke aviona za Vladu.

Da ne nabrajam dalje u nedogled – kaže za Danas bivši poverenik za informacije Rodoljub Šabić, osvrćući se na izveštaj Evropske komisije u vezi sa korupcijom, ali i institucijom poverenika, odnosno, kako se navodi „neopravdanom uskraćivanju informacija od javnog značaja“.

Evropska komisija je ukazala na javne nabavke, infrastrukturne projekte, zdravstvo, prosvetu, ubranizam i preduzeća u državnom vlasništvu kao oblasti koje su posebno ranjive zbog korupcije, kao i na odsustvo vidljivog napretka u povećanju transparentnosti u tim oblastima. Podsećaju i na to da Vlada i dalje ne razmatra sistemski preporuke svog Saveta za borbu protiv korupcije.

– Izveštaj veoma snažno naglašava korupciju u brojnim oblastima i neophodnost njenog suzbijanja. Iluzija je verovati da je ostvarenje takvog cilja moguće bez radikalnog unapređenja transparentnosti u raspolaganju javnim novcem i resursima uopšte. A kod nas je na delu sasvim obrnut proces – ističe Šabić. On dodaje da je bez potpuno drugačijeg odnosa prema pravima javnosti i prema instituciji koja ih štiti, iluzorno očekivati uspehe u borbi protiv korupcije.

– Nisam uveren da će Vlada zaista reagovati na pravi način, štaviše, skeptičan sam. Jer nažalost sve je očigledniji raskorak između verbalne, jako naglašene proevropske orijentacije naše vlasti i njenog praktičnog delovanja – naglašava Šabić.

EK je istakla neophodnost hitnog izbora novog poverenika, a činjenicu da on još nije izabran, Šabić vidi kao dobru ilustraciju da vlast nezavisne institucije doživljava kao kozmetičke i da njihovo delovanje suštinski ne razume i ne želi.

– Izveštaje, osim „poželjnih“, skupština ne razmatra. Država po zakonu treba da ima četiri zamenika ombudsmana za tačno definisane oblasti, a nema nijednog. Savet REM-a funkcioniše u gotovo operetskom sastavu a već dugo nemamo ni predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska prava. Komentar tome je suvišan – zaključuje Šabić.

Organizacija Transparentnost Srbija izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je Evropska komisija, u svom najnovijem izveštaju za Srbiju među najvažnijim preporukama i problemima istakla one na koje i TS godinama ukazuje, naročito u vezi sa političkom promocijom, ugovaranjem velikih nabavki, političkim uticajem u javnoj upravi i borbi protiv korupcije.

Jedan od zahteva je da se poveća transparentnost finansiranja partija i izbornih kampanja, da se razdvoje partijske i državne aktivnosti javnih funkcionera i obezbedi ravnopravna zastupljenost učesnika izbora u medijima.

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić kaže za Danas da se pojedine preporuke iz izveštaja EK godinama ponavljaju, te da je očigledno da vlast nema nameru da te nedostatke ispravi, pre svega u suzbijanju korupcije.

– Prva reakcija na izveštaj je obeshrabrujuća zato što nije bilo rasprave o činjenicama već smo čuli reakcije da u njemu ima političkih ocena. Nismo dobili odgovor na pitanje na koji način će biti rešeni problemi na koje EK ukazuje – naglašava Nenadić. On dodaje da se preporuke u oblasti korupcije godinama ponavljaju.

– Za to nije odgovoran manjak sredstava ili nedostatak vremena, već nedostatak političke volje – zaključuje Nenadić. Imenovanje funkcionera na položaje mimo konkursa, zaključivanje međunarodnih sporazuma za velike infrastrukturne projekte kojima se krše pravila o javnim nabavkama, nerazmatranje izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, samo su neke od preporuka EK koje se iz godine u godinu ponavljaju.

Represija

„Evropska komisija je u prvi plan istakla i problem v.d. stanja koje se koristi kao sredstvo političkog uticaja u vrhovima javne uprave. U pogledu prevencije korupcije, Evropska komisija opravdano tvrdi da reforme nisu donele „merljivi uticaj“. U pogledu represije, od Srbije se, kao i svih prethodnih godina, traže verodostojni pokazatelji nezavisnog postupanja tužilaštva i konačne presude za korupciju na visokom nivou, kao i oduzimanje imovine“, navodi Transparentnost Srbije. Po oceni TS, veoma je značajno što i Evropska komisija jasno ukazuje na to što je Narodna skupština urušila vršenje svoje nadzorne i zakonodavne uloge praksom postupanja parlamentarne većine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Šabić: Izveštaj snažno naglašava korupciju u brojnim oblastima”

  1. SNS je jedna od najkorumpiranijih stranaka u srpskoj istoriji. Ova interesna grupa ili sekta kako je mnogi nazivaju je unistila skoro pola Beograda: Savamala, zeleznicka stanica, Slavija, centar grada, gondola, i da ne redjam dalje. Prva stvar koju ce nova nadam se demokratska vlast uraditi je krivicna odgovornost SNS vodjstva prvo sa vucicem i njegovim batom pa onda ostala ekipa. Bez lustracije ove korumpirane SNS hobotnice nece biti prosperiteta. A onda ici dalje redom na SPS, radikale, i sve druge vuciceve satelite koji su se omrsili na grbaci Srbije.

    • Treba da odgovaraju su ocistili prostor oko ZS, uredili Slaviju, kako da ne bolje da je bilo djubre, zmije, vagoni, sine, ….

      • Milane, botu, pa gde ti zivis? Ajde lepo cekaj jos malo pa kad izadje istina na videlo sta je sve SNS radio ovih godina, promenices ti misljenje, kao i vecina neinformisanih gradjana Srbije!

  2. Zašto bi vlada uopšte nešto rešavala po pitanju korupcije- nisu ludi da sami sebe sprečavaju na putu nemerljivog bogaćenja. Još grđe- ko je lud da donosi, poštuje i primenjuje oštrije zakone kako bi sam sebe strpao na dugogodišnju robiju? Naravno niko jer je, najverovatnije, kompletna vlada i mnogi uz vladu, su ogrezli u korupciji i kriminalu. Znači, EU može da laprda šta hoće, a ovi kradu i otimaju, inkasiraju provizije i mito, povećavaju svoj uticaj na sve druge segmente života itd. Čak i ako se uruši ova vlada ne verujem da će biti ikada bolje u Srbiji. Mnogi klanovi uvek opstaju -menjaju samo partijske knjižice. Prisetimo se da je mafija započela svoje „poslove“ u SAD spočetkom prohibicije. I pored oštrih zakona i plicijskih mera, država nije skoro 90 godina uspela da u SAD uništi mafiju. Šta onda očekivati od opljačkane i osiromašene Srbije?

  3. Kao da nadjete silovanu, raskomadanu, spaljenu… zenu pa posete kako su njena prava i slobode ugrozene. Alo ljudi bolesnici, kriminalci, izdajnici… zemlju razvalise ko svinja masne novine… kakvi izvestaji i cuda trebaju da to bude jasno. Kome nije jasno taj se vec udavio u vlastitom djubru, ne treba mu izvestaj

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.