SAD: Selektivna istraga onih koji se bave istraživačkim novinarstvom 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Sjedinjene Države su zabrinute zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o izvesnom broju organizacija civilnog društva i medijskih kuća u Srbiji koje se bave istraživačkim novinarstvom, saopštila je danas Ambasada SAD u Beogradu.

Kako se napominje, lista Uprave za sprečavanje pranja novca uključuje veliki broj istaknutih organizacija i pojedinaca, od kojih mnoge rade na promociji demokratije, jačanju vladavine prava i pomažu Srbiji da napreduje u procesu pridruživanja Evropskoj unij (EU)i.

Organizacije civilnog društva imaju legitimne uloge i značajne odgovornosti u demokratskim društvima, uključujući i Srbiju, ističe Ambasada SAD i naglašava da to važi i za medijske kuće i udruženja novinara, Ambasada poziva Vladu Srbije da ispunjava svoju ustavnu i međunarodnu obavezu da štiti osnovne slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, kao i da izbegava selektivnu primenu zakona u cilju pritiska na nezavisne organizacije. Sjedinjene Američke

Države su uvek spremne da pomognu Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU.

Međutim, utisak da Beograd možda guši civilno društvo ili slobodu medija naškodiće ugledu Srbije i otežati njeno napredovanje ka tom visoko vrednom cilju, ukazuje se na kraju saopštenja.

Amnesti je danas saopštio da je targetiranje medija i nevladinih organizacija nedopustivo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SAD: Selektivna istraga onih koji se bave istraživačkim novinarstvom”

  1. Tramp kaze da su organizacije civilnog drustva i nezavisni novinari u stvari strane agenture i da su malignog karaktera .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.