Sagorevanje metana zvanično uzrok eksplozije u Fabrici vode u Zrenjaninu 1Zrenjanin Foto: M.P.

Stručnjaci Republičkog zavoda za sudska veštačenja utvrdili su da je uzrok eksplozije u Fabrici vode Zrenjanin, u kojoj su u decembru prošle godine povređena dva radnika, deflagracija, odnosno brzo sagorevanje gasa u objektu za dezinfekciju vode i pumpanje u vodovod.

Analiza incidenta rađena je na zahtev rukovodstva fabrike koje je zatražilo da se izvrši provera i ispitivanje sistema za prečišćavanje i obradu vode, da bi se utvrdio uzrok tog incidenta.

U izveštaju se navodi da Fabrika vode preradjuje sirovu vodu sa izvorišta „Mihajlovački“, u kome ima i apsorbovanog gasa – metana, a da je eksploziju nakupljenog gasa u gornjem delu hale izazvala varnica prilikom paljenja svetiljki.

Veštaci su naveli i da bi najjednostavniji poduhvat za sprečavanje gomilanja metana bio otvor sa žaluzinama što bi omogućilo provetravanje prostorije, kao i da je potrebno izvršiti opširnija merenja metana u sirovoj vodi.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a novo postrojenje – Fabrika vode prestalo je sa radom sredinom decembra zbog eksplozije.

Iz te fabrike su početkom februara ove godine saopštili da su otklonjene posledice havarije i da su spremni da preuzmu vodosnabdevanje grada zdravom pijaćom vodom, ali do sada to nije učinjeno i u vodovodnoj mreži je voda sa nedozvoljenom količinom arsena koju isporučuje „Vodovod i kanalizacija“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Sagorevanje metana zvanično uzrok eksplozije u Fabrici vode u Zrenjaninu”

  1. Mi zrenjaninci odavno jedemo … a voda (sa arsenom) nam dodje k’o limunada !!!

  2. JKP Vodovod i analizacija isporučuje sirovu vodu sa metanom novoj Fabrici koju optužuju na sve načine samo da bi se nastavilo trovanje građana i da profitira vodena mafija. Inači, ovovremeni preletači su svojevremeno potpisali ugovor sa investitorom da za džabe izgradi novu Fabriku koju će građani otplaćivati kroz višu cenu vode. E zato i tražimo da nam puste čistu vodu bez toliko arsena, blata (humusnih materija), teških metala… Dosta je bilo Regionalnih Isusa koji žderu viski i jagnjatinu plaćinu narodnom mukom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.