U pismu upućenom predsedniku Saveza Samostalnih sindikata Srbije i Pregovaračkom timu se navodi da su posledice dugogodišnje niske cene rada ostavile dubok trag i vidljive posledice na zaposlene a isplata minimalne zarade kod najvećeg broja poslodavaca je postalo pravilo a ne izuzetak.

“ Zbog toga Veće od Saveza samostalnih sindikata Srbije i Pregovaračkog tima Saveza zahteva da u predstojećim pregovorima za utvrdjivanje minimalne cene rada za narednu godinu, minimalna zarada ne sme da bude niža od minimalne potrošačke korpe, budući da ona ne odražava realne potrebe zaposlenih. Zahtev Veća je da u pregovorima sa socijalnim partnerima, Savez Samostalnih sindikata, odnosno Pregovarački tim ne sme da prihvati niži iznos, od 80 posto mininalne potrošačke korpe , što je donji prag“, kaže predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić.

Na istoj sednici Veće je odlučilo da Savez Samostalnih sindikata od premijerke zatraži da Vlada Srbije po hitnom postupku usvoji predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputi ga Skupštini na usvajanje.

“ Da sve dok Vlada Srbije ne usvoji predlog izmena i dopuna Zakona i ne uputi ga u skupštinsku proceduru, predstavnici Samostalnog sindikata ne učestvuju u daljem radu Socijalnp-ekonomskog saveta“, piše u pismu upućenom predsedniku Saveza Samostalnh sindikata Srbije i Pregovaračkom timu.

Prosek plata u pirotskom okrugu

Prema poslednjim podacima, prosek plate za maj u Pirotu je bio 52. 939  dinara,  u Babušnici 41. 910 , u Beloj Palanci 39.304 a u Dimitrovgradu 39.054  dinara. Prosečna plata u Pirotu za maj je za pet posto veća u odnosu na republički prosek za isti mesec koji iznosi 50.377 dinara. Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić kaže da ovakvoj prosečnoj zaradi u maju u Pirotu najviše doprinosi isplata zarada u  Kompaniji “Tigar Tajers“ i javnom sektoru. „Statistika je jedno a realnost nešto drugo. Svi bi poželeli da imaju taj prosek, ali u stvarnosti nije tako jer smo sve siromašniji“, kaže Ćirić, dodajući da ove tri opštine iz Pirotskog okruga po zaradama dosta zaostaju u odnosu na Pirot i ispod su republičkog proseka