Sankcionišite informativni program Pinka, Hepija i Studija B 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Članovi akademske zajednice na čelu sa Slobodanom Prvanovićem, naučnim savetnikom na Institutu za fiziku Univerziteta u Beogradu, predaće sutra Regulatornom telu za elektronske medije zahtev za razrešenje članova Upravnog odbora RTS-a i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

– Stanje u sferi javnog informisanja u Srbiji je daleko ispod nivoa koji odlikuje civilizovano društvo. Svedoci smo drastičnih kršenja medijskih sloboda, a time i ljudskih prava, nepoštovanja zakona koji regulišu medijski prostor i zloupotrebe medija radi obmanjivačkog prikrivanja afera pripadnika vladajuće stranke i propagandističkog veličanja njenog predsednika – naveo je Prvanović i poručio članovima REM-a da umesto da reaguju, svojim nečinjenjem omogućavaju sunovrat naših medija.

Više od 140 članova akademske zajednice tražilo je od rukovodstva RTS-a da promeni uređivačku politiku u pravcu poštovanja Zakona o javnim medijskim servisima, odnosno da javnost informiše istinito, nepristrasno, celovito i bez cenzure, i ne služeći interesima ni jedne političke stranke. Nakon što ovaj zahtev nije usvojen, tražene su ostavke celokupnog rukovodstva RTS-a.

– Kada je reč o komercijalnim emiterima, televizije Pink, Hepi i Studio B već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika, a što ste mogli i morali da primetite. Shodno članu 51 Zakona o elektronskim medijima obavezni ste da se starate da programski sadržaj ovih televizija nema informacije kojima se podstiče mržnja zbog političkih ubeđenja ili članstva u političkim strankama – navodi se u tekstu i dodaje da zahtevaju da se sankcioniše ovakvo postupanje navedenih televizija izricanjem mere privremene zabrane informativnog programa i programa sa političkim sadržajem i to u trajanju od 30 dana.

– Ukoliko nakon isteka perioda zabrane bude nastavljeno sa ranijim načinom rada, odnosno ukoliko se ne bude postupalo prema merama koje im budete izrekli, od vas zahtevamo da televizijama Pink, Hepi i Studio B oduzmete dozvole za rad, kao što je to regulisano članom 32 pomenutog zakona – zaključuje se u Zahtevu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Sankcionišite informativni program Pinka, Hepija i Studija B”

  1. Ma moli vas jedva ste dokazali da je Mali VELIKI PLAGIJATOR, svaka cast, a VLADALAC da dozvoli da mu ukinete, najvece slihtare i propagandnu masineriju to nece biti ni snu

  2. Nadao sam se da ću pročitati konkretne primere lažnih vesti Pink, Hepi, Studiio B, ali ništa, samo floskula da neko plasira lažne vesti i ništa konkretno
    Što se tiče apela akademske zajednice, njihovo je pravo da im se nečija uređivačka politika sviđa ili ne, ali opet bez konkretnih stavova. Oni bi da se mešaju sa strane kao kibiceri i ništa konkretno. Gde je ta akademska zajednica bila 2012, kada nije postojao nijedan opozicioni medij? Tada po njima nije vladao mrak za opoziciju i bilo im je potaman da ne talasaju. Dvostruki aršini.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.