Šarović: Stranci ne treba da 'sole pamet' političarima u RS 1Foto: N1

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da predstavnici stranih zemalja „ne treba da sile pamet“ političarima u Republici Srpskoj, već da pomognu oko složenih situacija u BiH, kao što je najnovija, nastala zbog odluke donedavnog Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

„Nije njihovo da nam sole pamet, već da nam pomognu ako mogu oko rešavanja složenih situacija kao što je ova. Oni su se stavili samo na jednu stranu što je potpuno pogrešno“, kazao je Šarović povodom saopštenja ambasadora zemalja – članica Saveta za primenu mira (PIK), koje nije potpisao ambasador Rusije.

PIK je oštro osudio poteze RS donete kao odgovor na Inckovu odluku, uz ocenu da „retorika i potezi koji podrivaju funkcionisanje BiH destabilizuju zemlju“.

„Ako je Inckov potez izazvao našu reakciju, izazvane su reakcije i stranaka iz Federacie BiH i veoma uticanih pojedinaca iz Federacije BiH, a ambasadori PIK nisu se niti jednom osvrnuli na njihove reakcije koje su bile potpuno neprimerene“, rekao je predsednik SDS.

„Po svom šablonu“ – nastavio je Šarović – ambasadori zemalja PIK su „odabrali za krivca stranke iz Republike Srpske, ne udubljujući se u razloge njihovog nezadovoljstva i dali su ocenu, dajući ulogu Visokom predstavniku koju on praktično nema“.

„Nastup (novog Visokog predstavnika Kristijana) Šmita u Bosni i Hercegovini je pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja u Savetu bezbednosti“ UN, ocenio je on i dodao da je Šmitov „jedini autoritet to što dolazi iz jedne tako važne zemlje kao što je Nemačka“, a „mi to poštujemo“.

Pošto, po njegovim rečima, imenovanje Šmita nije odobrio Savet bezbednosti UN, on, po Ustavu BiH „nema pravo da deli lekcije o evropskom putu i drugim procesima u BiH“ i „nema ulogu vrhovne supervizije koja mu je dodeljena… u Federaciji BiH“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.