SDP: Posle 16 meseci ni reč o ubistvu Olivera Ivanovića 1Rada Trajković Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

„Nemamo nikakvih informacija da li je neko saslušan, da li će neko odgovarati za sramni predizborni spot koji je možda prouzrokovao i ubistvo, da li je neko saslušan i odgovarao za paljenje njegovog automobila, za paljenje stranačkih prostorija. Pitamo se gde su završile krivične prijave i tužbe za sva dela koja su učinjena kandidatima za gradonačelnike na prethodnim izborima. Na sva ova pitanja, kao i na ono najvažnije, ko je naručio i ubio Olivera Ivanović, kosovske institucije su bez odgovora“, saopšteno je iz SDP povodom 16 meseci od ubistva njenog predsednika.

Zbog sumnje da su povezani sa Ivanovićevom likvidacijom u zatvoru u Gnjilanu trenutno se nalaze Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, dok je Dragiša Marković pušten na slobodu sa obavezom da se javlja u policijsku stanicu. Četvrti osumnjičeni – potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se u bekstvu i pod zaštitom je predsednika i Vlade Srbije. Spasojeviću i Rošiću nedavno je produžen pritvor.

Spasojevićev branilac advokat Negovan Šaranović izjavio je za Danas da su on i njegov kolega koji zastupa Rošića – Mahmut Haljimi, pre dve nedelje podneli žalbu na odluku o produženju pritvora, ali da još nisu dobili odluku Apelacionog suda, iako je reč o predmetu hitne prirode.

Prema Šaranovićevim rečima, Spasojević i Rošić su prekinuli štrajk glađu u zatvoru, iako nije ispunjen njihov zahtev da iz porodičnih razloga budu prebačeni u pritvor u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog nedavne optužbe da su, navodno, zbog njenih izjava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova Spasojević i Rošić ostali u pritvoru, advokat Rade Trajković iz Evropskog pokreta sa KiM, prekjuče je podneo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića zbog ugrožavanja sigurnosti i povrede tajnosti postupka.

Dokument kojim su Vučić i Đurić u javnosti dokazivali krivicu i odgovornost Rade Trajković, prozivajući je da, između ostalog, radi protiv države, kosovski specijalni tužilac Sulje Hodža, koji radi na slučaju Ivanović, proglasio je za falsifikat.

On je rekao da Spasojevića i Rošića ne terete izjave Rade Trajković nego zaštićenih svedoka, što je ranije za Danas izjavio i advokat Šaranović.

– Ponašanje Aleksandra Vučića unutar institucija pokazuje prirodu njegovog načina vladanja od slučaja Slavka Ćuruvije do ubistva Olivera Ivanovića, kao i kad je reč o TV „Most“ i njemu dostupnim tabloidima. Vučić u hajku uključuje čitav sistem prozivanjem u javnosti bez relevantnih dokaza, jer svaka normalna država da ih ima verovatno bi sprovela istragu umesto da proziva ljude. U Oliverovom slučaju zabrinjava to što se Vučić javno izjašnjava sa otkrivanjem ubica, dok na terenu sve radi suprotno – usporava istragu abolirajući preko poligrafa potpredsednika Srpske liste za koju javno tvrdi da je državni projekat – izjavila je za Danas Rada Trajković, kojoj je posle javnih napada Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nedavno odredilo policijsku zaštitu.