SDP: Posle 16 meseci ni reč o ubistvu Olivera Ivanovića 1Rada Trajković Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Građanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda“ podseća da se danas navršava 16 meseci od ubistva njenog predsednika Olivera Ivanovića ukazujući da istraga još „tapka u mestu“, a da u poslednje vreme „nema izjava, komentara niti bilo kakve zvanične informacije ko je ubio Ivanovića“.

„Nemamo nikakvih informacija da li je neko saslušan, da li će neko odgovarati za sramni predizborni spot koji je možda prouzrokovao i ubistvo, da li je neko saslušan i odgovarao za paljenje njegovog automobila, za paljenje stranačkih prostorija. Pitamo se gde su završile krivične prijave i tužbe za sva dela koja su učinjena kandidatima za gradonačelnike na prethodnim izborima. Na sva ova pitanja, kao i na ono najvažnije, ko je naručio i ubio Olivera Ivanović, kosovske institucije su bez odgovora“, saopšteno je iz SDP povodom 16 meseci od ubistva njenog predsednika.

Zbog sumnje da su povezani sa Ivanovićevom likvidacijom u zatvoru u Gnjilanu trenutno se nalaze Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, dok je Dragiša Marković pušten na slobodu sa obavezom da se javlja u policijsku stanicu. Četvrti osumnjičeni – potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se u bekstvu i pod zaštitom je predsednika i Vlade Srbije. Spasojeviću i Rošiću nedavno je produžen pritvor.

Spasojevićev branilac advokat Negovan Šaranović izjavio je za Danas da su on i njegov kolega koji zastupa Rošića – Mahmut Haljimi, pre dve nedelje podneli žalbu na odluku o produženju pritvora, ali da još nisu dobili odluku Apelacionog suda, iako je reč o predmetu hitne prirode.

Prema Šaranovićevim rečima, Spasojević i Rošić su prekinuli štrajk glađu u zatvoru, iako nije ispunjen njihov zahtev da iz porodičnih razloga budu prebačeni u pritvor u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog nedavne optužbe da su, navodno, zbog njenih izjava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova Spasojević i Rošić ostali u pritvoru, advokat Rade Trajković iz Evropskog pokreta sa KiM, prekjuče je podneo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića zbog ugrožavanja sigurnosti i povrede tajnosti postupka.

Dokument kojim su Vučić i Đurić u javnosti dokazivali krivicu i odgovornost Rade Trajković, prozivajući je da, između ostalog, radi protiv države, kosovski specijalni tužilac Sulje Hodža, koji radi na slučaju Ivanović, proglasio je za falsifikat.

On je rekao da Spasojevića i Rošića ne terete izjave Rade Trajković nego zaštićenih svedoka, što je ranije za Danas izjavio i advokat Šaranović.

– Ponašanje Aleksandra Vučića unutar institucija pokazuje prirodu njegovog načina vladanja od slučaja Slavka Ćuruvije do ubistva Olivera Ivanovića, kao i kad je reč o TV „Most“ i njemu dostupnim tabloidima. Vučić u hajku uključuje čitav sistem prozivanjem u javnosti bez relevantnih dokaza, jer svaka normalna država da ih ima verovatno bi sprovela istragu umesto da proziva ljude. U Oliverovom slučaju zabrinjava to što se Vučić javno izjašnjava sa otkrivanjem ubica, dok na terenu sve radi suprotno – usporava istragu abolirajući preko poligrafa potpredsednika Srpske liste za koju javno tvrdi da je državni projekat – izjavila je za Danas Rada Trajković, kojoj je posle javnih napada Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nedavno odredilo policijsku zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari