Sedam srpskih i albanskih žrtava žalbom traži učešće na suđenju Tačiju i saoptuženima 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Sedam srpskih i albanskih žrtava uložiće žalbu na odluku suda za zločine OVK u Hagu kojom je odbijen njihov zahtev za učešće na predstojećem suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Kako je danas objavljeno na internet stranici suda, žalbu će do 7. juna uložiti zastupnica žrtava po službenoj dužnosti, nemačka pravnica Ani Pues (Anni), koju je postavio sud.

Njihov zahtev za učešće na suđenju odbio je, krajem aprila, sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou), uz obrazloženje da su ti zločini počinjeni „van vremenskog i geografskog okvira optužnice“.

Među žrtvama čije je prijave sudija odbio su dva Srbina čiji su očevi nestali pošto ih je otela OVK, jedna Srpkinja kojoj je bio otet muž i troje članova porodice nestalog Albanca, proističe iz sudskih dokumenata.

Sudija Giju tu odluku je doneo uprkos preporuci nadležne sudske službe da i tim žrtvama odobri učešće na suđenju.

Odluku o žalbi sedam žrtava doneće apelaciono veće suda kojim predsedava Mišel Pikar (Michelle Picard) iz Francuska.

Devet drugih srpskih i albanskih žrtava, po odluci sudije Gijua, učestovaće u procesu protiv Tačija i saoptuženih Kadrija Veseljija (Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Krasniqi).

Među njima je pet Srba koje je OVK otela, nezakonito pritvorila, mučila i prema njima surovo postupala.

U procesu će učestvovati i supruga i deca jednog muškarca koga je OVK otela i ubila. Nacionalnost tih žrtava nije navedena u dokumentima.

U istoj grupi žrtava na suđenju Tačiju i saoptuženima biće i jedna Albanka kojoj su pripadnici OVK ubili brata.

Sud je za njihovog zajedničkog pravnog zastupnika postavio Sajmona Loza (Simon Laws) iz Velike Britanije.

Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Identitet svih prijavljenih žrtvava, bez obzira da li će učestvovati u procesu ili ne, ostaće, po odluci sudije, zaštićen zbog „opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK“.

Osobe koje se smatraju žrtvama zločina navedenih u optužnici protiv Tačija i saučesnika i dalje se mogu prijavljivati za učešće na suđenju.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra prošle godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci su objavili da će za suđenje biti spremni u decembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.