Šef SZO: Da 10 odsto stanovnika svake zemlje bude vakcinisano do septembra 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije izrazio je danas žaljenje što je samo mala grupa zemalja „prigrabila“ vakcine protiv kovida-19 i apelovao da se osigura da najmanje 10 odsto stanovništva svake zemlje može da bude vakcinisano do septembra.

„Više od 75 odsto svih vakcina date su u samo 10 zemalja“, rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na otvaranju godišnje skupštine te zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija.

Tedros je rekao da je najmanje 115.000 zdravstvenih profesionalaca umrlo od kovida-19.

„Brojni među njima su bili zaraženi i mada su retki izveštaji, procenjujemo da je najmanje 115.000 zdravstvenih profesionalaca ili negovatelja platilo najveću cenu dok su radili na usluzi drugih“, rekao je šef SZO.

Evropska unija priprema predlog rezolucije koji će se razmatrati na osmodnevnom skupu i u kome se predviđa formiranje radne grupe za jačanje spremnosti i odgovora SZO na hitne zdravstvene situacije.

U nacrtu rezolucije se poziva na jačanje odgovora na pandemiju, stabilizaciju finansiranja i osiguranje većeg pristupa zdravstvenoj nezi, uključujući vakcinama, testovima i lečenjima vezana za korona virus.

Takođe će se priznati određene omaške o odgovoru organizacije na korona virus.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.