Seničić: PCR iz Makedonije uskoro nevažeći za građane Srbije koji putuju u Grčku 1Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Svi koji su vakcinisani mogu sa potvrdom o imunizaciji da krenu put Grčke bez problema, oni koji nisu moraju da imaju negativan PCR test, a iako je bilo nagoveštaja da može da se pređe granica sa negativnim antigenskim testom to za sada nije moguće.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić za Danasov potkast kaže da je bilo pregovora sa grčkim zvaničnicima da se uzme u obzir i antigenski test koji je kod nas dosta jeftiniji, ali da to još nije zaživelo.

„Očekujemo da Grčka početkom juna ima nove uslove, a od 1. ili 15. juna očekujemo da će priznavati i zeleni sertifikat u kom će biti svi podaci o tome da li ste vakcinisani ili preležali bolest i kakvi su rezultati testa ukoliko ste ih radili“, ističe Seničić.

S obzirom na to da je PCR test u Srbiji skup, dešava se trenutno da naši građani odlučuju da taj test urade u Severnoj Makedoniji pa na put kreću i dan ranije.

To će, međutim, biti moguće do trenutka dok ne počne da važi zeleni sertifikat jer njega isključivo izdaje zemlja u kojoj živite i taj PCR onda neće biti ni unet u njega.

„Posle 1. juna svi će morati da se raspitaju da li mogu sa takvim PCR-om da uđu u neku zemljiu i savet svima je da provere na nekoliko mesta uslove putovanja, dosta je netačnih informacija na društvenim mrežama, ali zato može da se nađe na Ministarstvu spoljnih poslova, u turističkim agencijama, ali i na sajtovima državnih institucija zemalja u koje se putuje“, napominje Seničić.

Oni, ističe, očekuju i da se granica za decu pomeri, jer za sada u Grčku samo oni do pet godina mogu da uđu zemlju bez bilo kakvog testa ukoliko su u pratnji odraslih koji su vakcinisani.

Kipar je tu granicu pomerio na 12 godina, te se u YUTA nadaju da bi u Grčkoj ta granica uskoro mogla da bude makar 10 godina.

U Egipat i Tunis za sada se može samo sa negativnim PCR testom, Turska odnedavno priznaje sertifikat o vakcinaciji, a pomerena je i granica za decu, tako sada svi do 18 godina ukoliko su u pratnji odraslih koji su vakcinisani mogu da uđu u ovu zemlju bez PCR testa.

Seničić napominje da naši građani bez bilo kakvih potvrda i posebnih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju, a da je za Hrvatsku osim rezervisanog smeštaja potrebna jedna od tri stvari – potvrda o vakcinaciji, negativan antigenski test ili negativan PCR test. Veliki problem za putovanje je skup PCR test i zbog toga su u YUTA, kako kaže Seničić, inicirali da se snizi.

„Naš predlog je da se deci do 12 ili 14 omogući besplatno testiranje ukoliko su roditelji vakcinisani, a drugi predlog je da se mladima od 16 do 30 godina koji nisu mnogo zastupljeni u imunizaciji omoguće vaučeri za putovanje od 50 evra ukoliko se vakcinišu. Država bi sufinansirala te vaučere sa 30 evra, a agencije sa 20 evra“, napominje Seničić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Seničić: PCR iz Makedonije uskoro nevažeći za građane Srbije koji putuju u Grčku”

  1. Jos jedna muljaza vlasti sa Grcima, samo da bi maznuli pare. Sta ako putujem avionom za Atinu iz Skoplja,, a bio sam 7 dana u makedoniji, to znaci da treba da se vratim nazad u Srbiju da bih uradio PCR test a onda ponovo za Makedoniju. Ma hostapleraj zivi.

  2. Sve o.k.samo ako imate digitalni zeleni sertifikat da ste vakcinisani ne treba vam potvrda o negativnom PSR testu.Ovaj test rade oni koji nisu vakcinisani tako da se ne vezuje za vakcinaciju!Tako da to nije razlog da se ne priznaje test iz Makedonije koji uzgred nije ni jeftiniji ako se racuna polazak 1 dan ranije,hotel itd.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.