Foto: Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Vreme, na današnji dan 1938. godine, pozivajući se na londonsku štampu, govori o neuobičajenoj i veoma zanimljivoj biznis ideji jednog mladića. On je u oglasu naveo da uspešno rasteruje duhove i druge aveti iz ukletih zamkova.

„Poštovana gospodo, u nemačkoj štampi sam pročitao da u Engleskoj ima 150 ukletih zamkova koji se zbog toga ne mogu prodati. Ja garantujem da za kratko vreme mogu da rasteram sve te duhove, ako mi sopstvenik bude stavio na raspoloženje zamak. Platu ću tražiti tek kad se bude konstatovalo da je moja operacija uspela…“

Iz Australije dolazi vest da pripadnici plemena Aranka piju ljudsku krv kako bi ostali zdravi i povećali svoju snagu. U centralnoj Australiji nalazi se sedište misionara koji domaće stanovništvo podučavaju poljoprivredi.

Kada je nestalo troje ljudi, sveštenici pozivaju detektiva koji je otkrio da su nesrećni ljudi poslužili za obavljanje religijskih rituala ovog plemena, koji su deo njihove tradicije duže od stotinu godina. Žena, koja je to inicirala je uhapšena.

Natprirodne i mistične teme u ovom broju Vremena su zastupljenije, tako da vam prenosimo priču o vračari Mariji Šajn, koja je unesrećila brojne služavke u Beogradu.

List prenosi da je nesrećne devojke svojom magijom Marija opčinila tako da sa njima radi šta hoće. Ona je od njih zahtevala da joj donose novac kako bi umilostivila vile, a priča se da su dve sestre čak prodale kuću kako bi je isplatile. Vračara je od ranije poznata policiji, kada je odslužila pet godina zatvora zbog sličnih prevara.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

Pravda 15. avgusta pre 80 godina donosi vest da je Novi Sad na putu da postavi rekord u crnoj statistici nesreća, samoubistava i tuča.

Iako se grad lepo razvija, stanovništvo ubrzano raste i već je dostiglo osamdeset hiljada a infrastruktura čini grad sve lepšim, Novosađane je pogodio maler koji ne mogu tako lako da kontrolišu. Velike suše i vrućine leti, otežavaju život. Tokom letnjih meseci prašina preplavi grad, a polivanjem ulica ne mogu se izboriti sa njom. Onda problem stvaraju  kiše koje od iste te prašine naprave blato.

U Londonu se održava Svetski kongres ateista, mnoge zemlje šalju delegate a među njima i Rusija u kojoj je ateizam znatno rasprostranjen. Ruski ateisti bi želeli da kongres ima čisto socijalistički karakter, te da se ostali isključe iz njega.

Pomalo bizarna vest stiže iz Njujorka. Sestre, identične trojke, objavile su oglas da traže braću koja su poput njih radi braka. Ubrzo su se oni i javili, posle žive prepiske i upoznali, a prvi brak je već sklopljen.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.