Sindikati ne podržavaju obaveznu imunizaciju zdravstvenih radnika 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Kakav je stav zdravstvenih radnika prema mogućnosti da vakcina protiv kovida postane obavezna za njih, zavisi od toga ko odgovara na ovo pitanje.

Dok većina članova medicinskog dela Kriznog štaba, rukovodilaca kovid odeljenja, i Ujedinjenih protiv kovida veruje da takva obaveznost treba da postoji, sindikati zaposlenih u zdravstvu sa kojima je Danas razgovarao uglavnom smatraju da takvo rešenje ne treba uvoditi.

Prema postojećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja može da donese odluku o obaveznoj imunizaciji određenih grupa stanovništva, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, a na osnovu predloga Zavoda za javno zdravlje uz saglasnost Republičke komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz Ministarstva zdravlja juče nismo dobili odgovor na pitanje hoće li se i kada odlučiti na ovaj korak. Sam ministar Zlatibor Lončar kazao je da će se „raditi na tome“ jer je to „predlog struke“.

Ubrzo je, međutim, promenio mišljenje rekavši sredinom aprila da nema potrebe za tako nečim jer „imamo dovoljno vakcina ali i zainteresovanih za vakcinaciju“. Sada u julu zainteresovanih da prime vakcine skoro da više nema, a kako kažu lekari – četvrti talas samo što nije stigao.

Potpredsednica najvećeg sindikata u zdravstvu, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, prim. dr Radmila Obrenović kaže za Danas da vakcinacija 100.000 zaposlenih u zdravstvu ne bi ništa rešila.

– Mi smo pozvali sve građane da prime vakcinu jer smatramo da je to jedini način da zdravstveni sistem opstane u narednom periodu, odnosno da nekovid pacijenti dobiju negu kakva im je potrebna. Naš sindikat na svojim sastancima nije zauzimao stav prema obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Ja međutim mislim da bi takav korak poslao lošu poruku grđanima da pošto su se već vakcinisali zaposleni u zdravstvu, oni ne moraju. A nama je upravo potrebno da se vakciniše što veći broj svih građana i u tom kontekstu vakcinacija oko 100.000 zaposlenih u zdravstvu ne bi ništa rešila, kaže Obrenović, ističući da je među zdravstvenim radnicima mnogo više vakcinisanih nego u opštoj populaciji. Ona dodaje i da je sama primili vakcinu kao i njena najuža porodica.

Upitana da li bi ipak svi zdravstveni radnici morali da prime vakcinu kako bi zaštitili pacijente, odnosno zbog mogućnosti da sami prenesu virus građanima koje leče, sagovornica Danasa ističe da one nema podatke da su zdravstveni radnici prenosili virus građanima i da može da govori samo o medicini zasnovanoj na dokazima.

Na drugoj strani, anesteziolog Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, navodi da upravo mogućnost da zdravstveni radnik zarazi pacijenta treba da bude razlog obavezne imunizacije.

– Oni zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi na svom radnom mestu morali bi da prime vakcinu iz etičkih razloga, navodi Panić. Ipak, kako objašnjava, ovo je njegov lični stav. Članovi sindikata čiji je predsednik iako većinom podržavaju vakcinaciju, nisu i za uvođenje obavezne imunizacije.

– Iako na početku procesa vakcinacije nisam mogao da razumem kolege koje odbijaju da prime vakcinu, sada nakon celokupnog procesa netransparentne nabavke vakcina, imam više razumevanja za njih. Na drugoj strani, ja i moja deca smo vakcinisani i svima savetujem da treba da se vakcinišu a ne da čekaju da preleže kovid, ističe Panić.

On podseća da odluku o vakcinaciji treba da donese ministar zdravlja uz predlog Republičke komisije za zarazne bolesti, koja je kako ističe takav predlog i dala.

– Prema našim informacijama, Komisija je dala takav predlog ali on nije poštovan. Mi smo tražili da dobijemo dokumenta proizašla sa sednice na kojoj je taj predlog usvojen, ali bezuspešno, dodaje Panić.

Da je ovakav predlog načinjen, juče je u autorskom tekstu u Danasu napisao i epidemiolog Zoran Radovanović. Ipak, sam dokument nigde nije javno dostupan, kao što nisu dostupne ni bilo kakve druge informacije o radu i sastavu Republičke komisije za zarazne bolesti, koja bi po zakonu moralo da ima ključnu ulogu u vođenju epidemije.

Prema poslednjim dostupnim informacijama iz medija, predsednik ovog tela je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, i član Kriznog štaba.

Upravo je Stevanović bio jedan od prvih iz Kriznog štaba koji je naveo da bi vakcinacija za zdravstvene radnike morala da bude obavezna.

On je u martu kazao da je jedan od „zaključak svih upravnika bolnica iz kovid sistema da se uputi apel, zahtev, molba, da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike“.

– Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike, time bismo povećali stepen zaštite pacijenata onih koji se leče ili ne leče od kovida, a dali zamah vakcinaciji stanovništva, rekao je tada Stevanović.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, odgovarajući na pitanje o stavu njegovoj sindikata prema obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika on navodi da sindikat ne može da se odredi prema tome, dok takva odluka i ne bude donesena.

„Većinski stav naših članova jeste da svi treba da prime vakcinu, i mi apelujemo na građane, a posebno mlade, da to učine“, dodaje Ilić.

A koliko je dosada zapravo zaštićenih zdravstvenih radnika koji su primili vakcinu, ne zna se. Taj podatak nisu imali juče ni predstavnici sindikata, a tokom prethodnih meseci dnevni list Danas nije mogao da ih dobije ni od nadležnih.

Na kraju, ni ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, članica KŠ, nije juče znala da kaže koji je procenat zaposlenih u zdravstvu primio vakcinu. Nakon sednice ona je rekla da taj podatak nema, ali i dodala da što se tiče ustanova socijalne zaštite, 80 odsto zaposlenih je primilo vakcinu.

PCR test od slučaja do slučaja

Upitana o obaveznom PCR testu za zdravstvene radnike koji nisu vakcinisani a koji se vraćaju sa odmora, što je praksa koja je uvedena u KBC Zvezdara i KC Kragujevac, Darija Kisić Tepavčević rekla je da je to mera koja će se i dalje donositi, ali pojedinačno od bolnice do bolnice u zavisnosti od epidemiološke situacije. Ona je kazala da je ovakva mera opravdana s obzirom na to da zdravstveni radnici neretko mogu da prenesu infekciju i da moraju stoga da budu bezbedni za svoje pacijente.

Ispravka

U jučerašnjem broju Danasa, u tekstu „Neophodne oštrije kontrole, Krizni štab pod pritiskom“, na strani 9, objavljeni su pogrešni podaci o 14-dnevnoj stopi obolevanja od kovida u Evropi. Naime, napisano je da veću stopu obolevanja na 100.000 stanovnika od Srbije trenutno imaju samo tri zemlje Evropske unije. Veću stopu zapravo ima većina zemalja Evropske unije. Izvinjavamo se čitaocima zbog ove nenamerne greške.

Obaveze u Grčkoj i Francuskoj

Grčka i Francuska odlučile su da uvedu obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike. U Francuskoj to znači da oni koji ne prime vakcinu do 15. septembra neće moći da dolaze na posao i samim tim neće biti plaćeni. U Grčkoj je pak uvedena i obavezna vakcinacija za zaposlene u domovima za stare. Prethodno je u Evropi Italija donela odluku o obaveznoj vakcinaciji medicinara.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Sindikati ne podržavaju obaveznu imunizaciju zdravstvenih radnika”

  1. U mome poslu (pilot), niko me ne tera da se vakcinisem. To je samo preporuka. Onda mi pokazu obavezne entry requirements za svaku zemlju gde letim, i ako ih nemam (a to je gotovo uvek vakcina), znaci da ne mogu na let, sto opet znaci da nema para.
    E, sad…. Terati medicinske radnike, policiju, vojsku, da se vakcinisu je pogresno. Ali nevakcinisan ne mozes u ordinaciju, salu, laboratoriju, na ulicu (policija), ili sl. Sto znaci da nema para.
    Pa sam izaberi.

  2. Lažno pitanje o tzv. slobodi izbora i (pseudo)demokratiji. Da li to znači da hirug, pre ulaska u operacionu salu, može i ne mora da nosi masku, može i ne mora da dezinfikuje ruke, može i ne mora da nosi rukavice, a higijeničari mogu i ne moraju da dezinfikuju operacionu salu pre ulaska pacijenta… Gluposti, neodgovornosti… bezobalni li ste. Neću da se vakcinišem, to je stvar moje slobodne volje, kažu mnogi. Ne moraš. Ali u tom slučaju ne možeš da ideš među ljude i da prenosiš zarazu. Lazaret odvajkada jeste sinonim neslobode, često manipulacije, ali i uslov opstanka nezaraženih. I opstanka naroda. Knjige u šake, jer u njima sve piše, pa i o lazaretima.
    Zato, nevakcinisani da ne seju i razbacuju čumu i boleštinu oko sebe. To je određenje i mera čovečnosti.

  3. U Kraljevu od danas zrdrastveni radnici koji nisu vakcinisani. Pri povratku sa odmora, bolovanja ili nekog drugog odsustva. Moraju da donesu PSR test ne stariji od 48h. Radjen o svom trošku. A to je 9000 dinara. To nam je hvala za nošenje skafandera i rad u Kovidu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.