Skup podrške Mariji Lukić 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Mreža Žene protiv nasilja pozvala je danas građane Srbije na skup podrške i iskazivanja solidarnosti sa Marijom Lukić i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja koji će sutra biti održan ispred zgrade Osnovnog suda u Kruševcu.

Skup, koji će početi u 10:45 časova, biće održan povodom novog ročišta u postupku, koji država Srbija vodi protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus za krivično delo nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje, po krivičnoj prijavi Marije Lukić koje je zakazano za petak, 6. mart, u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Kako se navodi u saopštenju, Mreža Žene protiv nasilja poziva sud da sudi nepristrasno i po zakonu. Mreža Žene protiv nasilja traži od države Srbije da problemu nasilja prema ženama posveti „dužnu pažnju“, na koju se obavezala ratifikovanjem Istanbulske konvencije i adekvatno zaštiti žene i decu, koji su preživeli nasilje. One zahtevaju obezbeđivanje kontinuiranog rada na podizanju svesti javnosti uključujući predstavnike institucija i pružaoce usluga, o različitim vrstama nasilja, posebno imajući u vidu seksualno nasilje prema ženama i deci.

Kao građanke i aktivistkinje veoma smo zainteresovane za tok i ishod suđenja, naglašavaju u saopštenju, podsećajući da su prisustvovale svakom ročištu u sudnici, zajedno sa aktivistkinjama i aktivistima Mreže Žena u crnom i Ne davimo Beograd. Mreža Žene protiv nasilja smatra da je njihovo prisustvo u sudnici važno ne samo zbog transparentnosti procesa, već i zbog podrške koju iskazuju Mariji Lukić i svim ženama koje su pretrpele bilo koji oblik seksualnog nasilja.

Na taj način im, takođe, poručujemo da nisu same i da za njih postoji pravda, ma koliko teško dostižna, navodi u saopštenju Mreža Žene protiv nasilja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Skup podrške Mariji Lukić”

  1. Ma sta se vi (a i svi mi) drage dame zanosite, Jutka ce biti poslanik i divno ce se uklopiti u SRS SNS druzinu. Radice isto kao i do sada jer mi cemo ih glasati. Jedina uteha bice ako Maji bude poceo da salje poruke i nekada je onako u prolazu potapse po guzi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.