Skup podrške Mariji Lukić 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Mreža Žene protiv nasilja pozvala je danas građane Srbije na skup podrške i iskazivanja solidarnosti sa Marijom Lukić i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja koji će sutra biti održan ispred zgrade Osnovnog suda u Kruševcu.

Skup, koji će početi u 10:45 časova, biće održan povodom novog ročišta u postupku, koji država Srbija vodi protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus za krivično delo nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje, po krivičnoj prijavi Marije Lukić koje je zakazano za petak, 6. mart, u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Kako se navodi u saopštenju, Mreža Žene protiv nasilja poziva sud da sudi nepristrasno i po zakonu. Mreža Žene protiv nasilja traži od države Srbije da problemu nasilja prema ženama posveti „dužnu pažnju“, na koju se obavezala ratifikovanjem Istanbulske konvencije i adekvatno zaštiti žene i decu, koji su preživeli nasilje. One zahtevaju obezbeđivanje kontinuiranog rada na podizanju svesti javnosti uključujući predstavnike institucija i pružaoce usluga, o različitim vrstama nasilja, posebno imajući u vidu seksualno nasilje prema ženama i deci.

Kao građanke i aktivistkinje veoma smo zainteresovane za tok i ishod suđenja, naglašavaju u saopštenju, podsećajući da su prisustvovale svakom ročištu u sudnici, zajedno sa aktivistkinjama i aktivistima Mreže Žena u crnom i Ne davimo Beograd. Mreža Žene protiv nasilja smatra da je njihovo prisustvo u sudnici važno ne samo zbog transparentnosti procesa, već i zbog podrške koju iskazuju Mariji Lukić i svim ženama koje su pretrpele bilo koji oblik seksualnog nasilja.

Na taj način im, takođe, poručujemo da nisu same i da za njih postoji pravda, ma koliko teško dostižna, navodi u saopštenju Mreža Žene protiv nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.