Kako navodi „Sloga“  u toj Inicijativi koju su podneli tačno pre dve godine zahtevaju ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojim se u Srbiju na mala vrata uveo rad na lizing i omogućila eskploatacija radnika mimo zakona i Ustava.

Ćutanje Ustavnog suda do danas samo potvrđuje da je „Sloga“ bila u pravu kada je ocenila da zapošljavanje preko agencija predstavlja najgrublju eksploataciju radnika mimo zakona i Ustava, navodi se u saopštenju.

Međutim, ono šta je opasnije po samu državu je to da ćutanje Ustavnog suda ukazuje da aktuelna vlast u Srbiji privatizuje Ustav za sebe i potrebe kapitala, posebno u korist stranih investitora, iako Ustav kao najviši pravni akt veoma jasno garantuje prava čoveka kao radnika, dodaje se u saopštenju.

„Sloga“ u saopštenju podseća da je Ustav kategoričan kada je u pitanju poštovanje dostojanstva na radu, zaštitu na radu, uslove rada, pravičnu naknadu za rad, pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa i drugo.

U Kragujevcu je prema najavi za danas zakazana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju koja će trajati do 23. novembra i biće organizovana u još četiri grada, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu, kažu i dodaju da Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ne učestvuju u “javnoj raspravi”.

„Po nama takva vrsta prezentacije zakona ne predstavlja javnu raspravu kroz cijalni dijalog i javnu debatu, već farsu i donošenje još jednog oktroisanog zakona koji će biti usvojen poslušnim dizanjem ruku poslanika vladajuće većine, bez razumevanja njegove suštine i negativnih posledica po građane Srbije“, zaključuju u saopštenju.