"Snažna žena- snažno selo" 1Foto: Promo

Skup, povodom Međunarodnog dana žena na selu, organizuju Ambasada Australije za Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru,  Agencija Ujedinjenih nacija rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Srbije i udruženje Forum žena iz Prijepolja.

Cilj panela je da ukaže na društveno-ekonomski položaju seoskih žena, kao jedne od najranjivijih grupa, potrebu unapređenja saradnje nacionalnih i lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u rešavanju njihovih problema, kao i da doprinese njhovoj većoj društvenoj vidljivosti.

Uz isticanje da žene na selu nemaju jednake mogućnosti u svim oblastima javnog i privatnog života, poput ravnopravnog učesća na pozicijama moći i odlučivanja u državi, zajednici i porodici, pristupa zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim i drugim uslugama, finansijama i resursima, nasleđivanja gazdinstava i druge imovine, te da su izložene teškim fizičkim poslovima, bez adekvatne nadoknade za svoj rad, prijepoljsko udruženje Forum žena je saopštilo da su svega 16 odsto obradivog zemljišta i 12 odsto kuća na selu u posedu žena.

„Često rade izuzetno teške fizičke poslove i po 16 sati dnevno, a nemaju slobodnog vremena, ni godišnjeg odmora. Većina skoro nikada nije radila, a ako i jeste, uglavnom nije bila prijavljena, uz plaćanje gotovinom i bez upisanog radnog staža. Njihov rad u porodici nije plaćen, jer se smatra da je briga o deci, porodici i domaćinstvu njihova obaveza“, navodi Forum žena.

Većina sela u jugozapadnoj Srbiji, kako se dodaje, udaljena je od gradova nekoliko kilometara, a loši putevi i javni prevoz otežavaju seoskim ženama pristup gradovima, a time bolnicama, školama, centrima za socijalni rad i drugim institucijama, što dalje vodi do njihive socijalne isključenosti.

Njihovi glavni izvori prihoda su skromne penzije ili socijalna primanja, a često su u potpunosti ekonomski zavisne od muških članova porodice – supruga, oca i sina. „Zbog patrijarhalnih normi, muški članovi porodice najčešće nasleđuju imovinu tako da oko tri petine ukupne imovine, odnosno oko 88 odsto kuća u ruralnim područjima u vlasništvu su muškaraca“, ukazuje Forum žena.

Ističe se i to da su starije žene na selu u većem riziku od nasilja o kome se u malim sredinama slabo govori, a još manje se prijavljuje, i navodi da su seoske žene, posebno samohrane majke, one sa invaliditetom, Romkinje i druge nedovoljno zastupljene u medijima.

Učesnice panela „Snažna žena-snažno selo“ biće Rut Stjuart, ambasadorka Australije za Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, Мilana Rikanović, direktorka UN Women, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije, Keti Čaba, ambasadorka Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, Alison Kemp, ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori, Mileva Mališić, predsednica Foruma žena, brojne aktivistkinje, predstavnice ženskih organizacija iz Srbije i Crne Gore, novinarke i žene sa sela.

Učesnice panela

Prvog dana, učesnice će posetiti jednu porodicu u novovaroškom selu  Bukovik, a nakon toga prisustvovaće programu „Networking“ tokom koga će biti prikazani kratki filmovi o ženama, dok je drugi dan planiran za konferenciju za medije i panel „Snažna žena- snažno selo“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.