Foto: Wikipedia

U 2018. države članice Evropske unije prijavile su ukupno 1.436 slučaja obolelih od virusa zapadnog Nila. Najviše je obolelih u Italiji, njih 550.

Druga zemlja po broju prijavljenih zaraženih osoba ovim virusom jeste Grčka, gde je obolelo 302 osobe, zatim Rumunija, sa 268 zaraženih osoba.

U Mađarskoj je prijavljeno 212 slučajeva, u Hrvatskoj 45 a u Francuskoj 24 osobe.

Austrija je zabeležila 19 zaraženih osoba virusom Zapadnog Nila, Bugarska 11, Slovenija tri, a Češka dve.

Zemlje susedi EU prijavile su 498 slučajeva. Naša zemlja prijavila je najviše obolelih, ukupno 385. Sledi je Izrael, sa 110 zaraženih osoba kao i Kosovo gde je prijavčjeno tri slučaja obolela od virusa Zapadnog Nila.

Do danas je zabeleženo 172 smrtnih slučajeva zbog infekcije ovim virusom. U Italiji je preminulo 44 osobe, u Grčkoj tri manje.

Treća zemlja po smrtnosti je Rumunija, gde je preminulo 38 obolelih osoba, a četvrta Srbija, gde je stradalo 35 bolesnika.

Bugarska je registrovala 11 smrtnih slučajeva, Češka jedan, Mađarske i Kosovo takođe.

U protekloj nedelji, 12 – 18. oktobar, države članice Evropske unije prijavile su 34 obolela od virusa Zapadnog Nila, podaci su Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prijavljeni su slučajevi u Italiji njih 14, u Mađarskoj devet obolelih osoba, zatim u Grčkoj, jedna osoba manje. Francuska je prijavila dve obolele osobe a Austrija jednu.

Od država suseda EU jedina zemlja koja je prijavila nove obolele jeste Srbija i to 16 slučajeva.

Kako navodi Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, u dve oblasti u Francuskoj prvi put je prijavljeno da su od ovog virusa zaraženi ljudi.

Ove nedelje prijavljeno je osam smrtnih slučajeva obolelih od ovog virusa, i to u Grčkoj, gde je prijavljeno šest smrtnih slučajeva, i u Italija i Srbiji gde je preminula po jedna osoba.