Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Vreme, pre tačno osamdeset godina piše o “osmom čudu sveta” sinjoru Agostinu Bernardu Koćatoreu koji svojom dugom bradom čita misli. Ovaj italijanski grofolog, poreklom iz Liona, vodi sudski spor protiv grupe muškaraca jer su mu magičnu bradu osekli na prevaru.

Sinjor ih je tužio radi odštete, jer su mu iz osvete neki muževi obrijali bradu nakon što im je zaveo žene, navodi Vreme.

“Uzrok ovog uzbuđenje različit je bio kod oba pola, jer je Italijan bio lep čovek sa divnim očima i strasnim usnama. Kruna njegove lepote bila je dugačka gusta brada, koja mu je dala demonski i zavodnički izgled. I dok su se žene oduševljavale njegovim dolaskom, muževi su ga gledali sa ogorčenjem jer su u okolini italijanske granice mnogi od njih u crtama svojih potomaka otkrili sličnost sa ovim osmim čudom”, objašnjava ovaj list.

Još jedna vest iz Italije tiče se holivudske filmske industrije. Holivud sa nestrpljenjem očekuje kada će Musolini doyvoliti prikazivanje njihovog filma u Italiji.

“Ovaj novi fim nema nikakve ni direktne ni indirektne veze sa italijom. On je samo jedna divna i duhovita satira o beskorisnosti rata uopšte,” piše Vreme i dodaje “Takvi filmovi su obično prognani iz svih autoritativnih zemalja.”

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pravda piše o pripremama Beogradskog sajma koji će se održati 10. septembra. Za ovaj jesenji sajam prijavio se rekordan broj naših i stranih izlagača. Pet paviljona ugostiće firme raznih delatnosti u želji da privuče što veći broj posetilaca, te će tako u paviljonu jedan svoje proizvode izlagati tekstilna industruja,  broj dva obilaziće ljudi u potrazi za nameštajem i kućnim aparatima poput radio prijemnika, dok će najveći, paviljon tri ispuniti motori, mašine i hemijski proizvodi. Ni toliko prostora neće biti dovoljno, pa će se u restoranu „Ika“ održati ribarska izložba, najavljuje Pravda na današnji dan davne 1938. godine.

U delu za razonodu ovog lista jedan astrolog čita sudbine iz položaja zvezda. Pored toga da će ta sreda, pre tačno osamdeset godina, biti lep i pozitivan dan, zvezde predviđaju i sudbinu onih koji su na taj dan došli na ovaj svet.

„Deca rođena ove srede neće biti marljiva, ali će svojom pronicljivošću umeti da se prilagode svakoj prilici. Jedino njihova ljubav za promenom sprečiće ih da se obogate“, piše Pravda.

Vesti iz naše zemlje donose reportažu sa reke Drine. Kako je bilo splavariti ovom i sad nemirnom rekom piše reporter Pravde.

„Iznad nas litice, strme i visoke. Ta visina često iznosi do 1.500 metara. Tek što smo krenuli splav je postao mokar, jer je svojim kljunom probio jedan talas u obliku klobuka. A odmah zatim ulazimo u jednu veoma uzanu klisuru. Dah se pritaji kao uplašena srna. Ili kao kad dete prvi put opaljuje pušku. Primitivna konstrukcija splava počinje da škripi. Naš vozač je neustrašiv i hladnokrvan“, zapaža Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.