Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Pravda piše još i o priprema za proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja Vojvodine sa Srbijom. Navodi se da je u planu da se ova godišnjica obeleži na grandiozan način između 12. i 25. novembra.

Tu je i najava izložbe protiv tuberkuloze u Vinkovcima koja za cilj ima, kako se ističe, da se široke narodne mase upoznaju sa uzrocima i opasnostima ove bolesti. U naslovu se izdvaja da svake godine boluje od tuberkuloze u Slavoniji 62.000 osoba, a od tog broja umire godišnje 6.500 njih.

Nakon sjajne pobede jugoslovenske teniske reprezentacije protiv Engleske u okviru Dejvis Kupa, rezultatom 5:0, Pravda na sportskim stranama analizira igru naših tenisera i najavljuje da se u sledećem kolu očekuju Šveđani.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Osim vesti iz sveta na prvih par strana, list Vreme istog dana objavljuje i vest iz Rume da se pokvarenim sladoledom trovalo preko 150 lica.

Na stranama ovog lista izdvaja se i dosta reklama, kao što su za Merima dečiji sapun, preparate protiv ćelavosti Morana kozmetike Split, Radensku lekovitu banju…

Jugoslovenska avio kompanija Aeroput, čija je biletarnica bila u Knez Mihajlovoj ulici, oglasila je i vazduhoplovnu liniju Beograd-Sofija. Kako se navodi u reklami, taj let trajao je 1,25 časa, a karta je stajala 330 dinara.

Pod sloganom „Ujutru služba lepoti. Uveče služba zdravlju“ objavljen je i oglas za pastu za zube Kalodont.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.