Starim studentima produžen rok za još godinu dana za završetak studija 1Foto: Aleksandar Veljković

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima je propisano da se za godinu dana produžava rok za završetak studija studentima koji su započeli studije po propisima koji su važili do 10. septembra 2005. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je ranije, obrazlažući izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, da se one odnose i na visokoškolske ustanove koje imaju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

U izmenama i dopunama Zakona navodi se da su „visokoškolske ustanove koje ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica ovlašćene da opštim aktom propišu kao neophodan uslov saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za učešće u konkursu za izbor nastavnika i saradnika, kao i saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika (saglasnost za službu učenja)”.

“Saglasnost za službu učenja nadležnog organa crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika predstavlja obavezan uslov za zasnivanje radnog odnosa”, navedeno je u Zakonu.

Ružić je rekao da se izmenama i dopunama Zakona uređuju pitanja koja se odnose na rad Nacionalnog akreditacionog tela.

Tim izmenama Zakona biće omogućuno da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Poslanici su usvojili i Zakon o studentskom organizovanju kojim se omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

Ružić je ranije rekao da su u okviru studentskih predstavničkih tela predviđene studentske konferencije i studentski parlamenti.

On je rekao da je predviđeno da postoje studentska konferencija univerziteta i studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola i istakao da one predstavljaju najviši oblik studentskih predstavničkih tela i deluju na nacionalnom nivou.

“One će razmatrari pitanja od zajedničkog značaja za studente, birati i razrešavati studentske predstavnike u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, predstavljati i zastupati interese studenata na međunarodnom nivou”, rekao je Ružić.

On je naveo da svaki studentski parlament mora da ima Poslovnik o radu i Pravilnik o izborima, a Zakonom je propisan i način izbora članova tog parlamenta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Starim studentima produžen rok za još godinu dana za završetak studija”

  1. Kada smo mi stari studenti upisivali fakultete, u tadašnjem zakonu je jasno pisalo da „vanredni studenti nemaju nikakvo vremensko ograničenje u pogledu studiranja“, a novi zakoni se ne smeju primenjivati retroaktivno. Zato, ako bi nam kojim slučajem i ukinuli pravo na završetak studija, to bi svaki iole bolji advokat mogao bez problema oboriti na Ustavnom sudu.

  2. Takozvani „stari studenti“ koji uglavnom već ulaze u treće doba su samo još jedna od bezbrojnih smejurija Beogradskog univerziteta. To su ljudi koji su upisali studije pre 2005. godine, neretko i tokom devedesetih. Shvatite, ljudi, da se studira četiri godine, eventualno pet ili šest, pa čak i osam, ali se ne studira trideset godina. Niste završili fakultet, ništa strašno, ali prekinite da maltretirate i sebe i druge.

  3. Ja sam isto spadao u „solunce“, ali sam, hvala Bogu, prošle godine završio što isto želim svim starijim kolegama, znam koliko je teško ali uvek je bolje ikad nego nikad…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.