Starim studentima produžen rok za još godinu dana za završetak studija 1Foto: Aleksandar Veljković

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima je propisano da se za godinu dana produžava rok za završetak studija studentima koji su započeli studije po propisima koji su važili do 10. septembra 2005. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je ranije, obrazlažući izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, da se one odnose i na visokoškolske ustanove koje imaju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

U izmenama i dopunama Zakona navodi se da su „visokoškolske ustanove koje ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica ovlašćene da opštim aktom propišu kao neophodan uslov saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za učešće u konkursu za izbor nastavnika i saradnika, kao i saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika (saglasnost za službu učenja)”.

“Saglasnost za službu učenja nadležnog organa crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika predstavlja obavezan uslov za zasnivanje radnog odnosa”, navedeno je u Zakonu.

Ružić je rekao da se izmenama i dopunama Zakona uređuju pitanja koja se odnose na rad Nacionalnog akreditacionog tela.

Tim izmenama Zakona biće omogućuno da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Poslanici su usvojili i Zakon o studentskom organizovanju kojim se omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

Ružić je ranije rekao da su u okviru studentskih predstavničkih tela predviđene studentske konferencije i studentski parlamenti.

On je rekao da je predviđeno da postoje studentska konferencija univerziteta i studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola i istakao da one predstavljaju najviši oblik studentskih predstavničkih tela i deluju na nacionalnom nivou.

“One će razmatrari pitanja od zajedničkog značaja za studente, birati i razrešavati studentske predstavnike u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, predstavljati i zastupati interese studenata na međunarodnom nivou”, rekao je Ružić.

On je naveo da svaki studentski parlament mora da ima Poslovnik o radu i Pravilnik o izborima, a Zakonom je propisan i način izbora članova tog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari