Sumnjiv tender za hvatanje i smeštaj pasa 1

Ova vrnjačka firma posao je dobila u maju prošle godine, na javnom tenderu vrednom 4,6 miliona dinara, koji je raspisalo tutinsko KP „Gradac“. Međutim, u tom tenderu ima kršenja zakonskih odredaba, tvrdi Transparentnost Srbije, jer postoje „određene nejasnoće i sporne situacije“. Zbog toga je ova organizacija zatražila od Uprave za javne nabavke da izvrši nadzor i utvrdi da li je bilo kršenja zakona.

Transparentnost je pronašla da se samo u naslovu i još jednoj rečenici opisuje obezbeđivanje prihvatilišta za smeštaj pasa i da se od ponuđača ne zahteva da dostavi podatke o smeštajnim kapacitetima ili da naručilac izvrši uvid u smeštaj. Od ponuđača je traženo da mora da ima dva vozila i prikolice za odvoženje pasa, pušku za uspavljivanje i pet radnika za hvatanje lutalica. Zaključuje se da je predmet javne nabavke hvatanje, a ne smeštaj životinja. Transparentnost Srbije zaključuje da je „tehnička specifikacija postavljena nepravilno i to dovodi do ozbiljnih nejasnoća“.
Sumnjiva je i visina sredstava, jer je „Avenija MB“ bila jedini učesnik na tenderu i ponudila je 4,5 miliona dinara, za 100 hiljada manje od vrednosti nabavke.

„S obzirom na to da je zahtev naručioca određen prema jediničnoj ceni usluge po jednom psu, a u konkursnoj dokumentaciji nismo uočili da je procenjena vrednost objavljena, nije vidljivo na koji način je ponuđač znao koja je procenjena vrednost javne nabavke. „Avenija MB“ je takvu ponudu teško mogla da dostavi bez osnovnih informacija o broju pasa koje treba zbrinuti ili o ukupnoj procenjenoj vrednosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju Transparentnosti Srbije.

Istu firmu angažovala je i novopazarska KP „Gradska čistoća“, a ugovorom je predviđeno da ona u svom azilu prihvata pse lutalice, hrani ih, leči, steriliše, čipuje i uspava one za koje se proceni da su bolesni ili agresivni. Lokalni parlament je, u novembru prošle godine, usvojio Program kontrole i smanjenja broja pasa i mačaka. Tim dokumentom je predviđena i eutanazija, koja je regulisana i Zakonom o dobrobiti životinja. Uslovi ugovora nisu poznati, ali je više od 800 građana potpisalo onlajn peticiju kojom se zahteva raskidanje ovog ugovora.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.