Crtice iz suda: Sudnica br. 4 1

Ima jedna sudnica u Specijalnom sudu u kojoj je maltene nemoguće pratiti suđenja za ratne zločine – ako ste publika. U pitanju je sudnica broj 4. Nalazi se na trećem spratu, desno skroz do kraja.

Zašto je gotovo neizvodljivo pratiti suđenja u ovoj za javnost „prokletoj“ sudnici? Pa, dva su razloga, a kada ih spojite, odnosno kada se odvijaju u isto vreme, jedino što možete da radite u toj sudnici je da blenete u plafon, nekad i više sati.

Prvi je klima uređaj. Svaki, ali svaki put kada dođem na suđenja za ratne zločine u ovoj „famoznoj“ sudnici br. 4, klima uređaj proizvodi toliko buku da to zaista iritira. Taj uređaj se nalazi baš ispod prozora gde sedi publika. I stalno, što bi se reklo, čangrlja. I apsolutno je neverovatno da nikoga od nadležnih to ne zanima, iako se svaki put žalimo obezbeđenju. Pa zar je toliko teško isključiti ga? Sudsko veće, tužioce i branioce, kao i optužene ne pogađa ova buka, jer su odvojeni od publike.

Nekako se i prilagodite tim nesnosnim zvukovima, jer ipak možete da načuljite uši i čujete šta se priča u sudnici, ali kada se svedočenja odvijaju putem loše video-konferencijske veze, e onda često propustite da čujete većinu svedočenja. A jedini razlog zašto ne možete da čujete svedočenja jeste taj što sud publici nije obezbedio slušalice! I tako svi gore već nabrojani, od sudskog veća do optuženih, najnormalnije čuju svedočenja, a mi u publici blenemo u njih. Ja sam pisala i Tužilaštvu za ratne zločine i Ministarstvu pravde, ali naravno da niko ništa nije preduzeo, jer ih mi u publici jednostavno ne zanimamo. Ni mi, ni naše vreme, a očito ni kvalitet suđenja. Nepoštovanje u punom svom sjaju.

Tako se na suđenju Joji Plavanjcu, koji se tereti da je ubio 11 bošnjačkih civila i Zdravku Narančiću, koji se optužuje da mu je to omogućio, a koje je održano u četvrtak, 4. oktobra u sudnici 4, desilo ono najgore – buka iz klima uređaja i loša video-konferencijska veza u isto vreme. Svedočilo je pet oštećenih, čiji su najmiliji ubijeni u tom zločinu u Bosanskoj Krupi 1992. godine, a mi u publici smo čuli svaku njihovu 15. reč! Sreća pa smo čuli ono najvažnije, a to je da su svi čuli da je njihove očeve, sinove i braću ubio Joja Plavanjac, koji je, verovali ili ne, na jednom od prethodnih glavnih pretresa rekao da je ubistva izvršio njegov pokojni otac Lazo Plavanjac!

Na zverski način ubijeni su Rasim Kaltak, Nezir Kaltak, Enes Kaltak, Emsud Kaltak, Ferid Kaltak, Fadil Alijagić, Edin Alijagić, Mirsad Omić, Rasim Nasić, Ismet Ćehajić i Tofik Sedić.