Dervišić opisao kako ga je optuženi Maričić mučio 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Obojica svedoka su ispričala da ih je Maričić mzučio, s tim što je Dervišić naglasio da ga je Maričić ubo nožem, dok je Draganović naveo da mu je dva puta stavljao nož pod grlo.

Podsetimo, Maričić se tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U optužnici Tužilaštva za ratne zločine stoji da je Maričić krajem maja 1992, nakon što je vojska i milicija Srpske Republike BiH lišila slobode veći broj civila – muškaraca bošnjačke nacionalnosti – iz naselja Velagići, Pudin Han, Sanica, Krasulje, ali i još nekoliko naselja sa područja opštine Ključ i nakon što su ova lica sprovedena u prostorije OŠ „Nikola Mačkić“ u Ključu, među kojima i Dervišević Mirsad, Salihović Latif, Selman Mujaga, Draganović Senad, Kumalić Hamdija i Kalabić Rifet, prema njima nečovečno postupao.

Kako se navodi u optužnici, Maričić ih je u prostorijama ove škole fizički teško zlostavljao, tukući ih svom silinom rukama, nogama na kojima je imao vojničke čizme, palicom i drugim predmetima, stavljajući Draganoviću nož ispod grla, preteći mu da će ga klati, usled čega su Dervišević i Kumalić u više navrata padali u stanje bez svesti. Nakon što bi došli svesti, piše u optužnici, Maričić je nastavljao sa sličnim zlostavljanjem i ponižavanjem, da bi potom ovi civili bili uvedeni u autobuse i nakon što su autobusi krenuli prema logoru – naselje Sitnica u opštini Ključ, okrivljeni je prišao Derviševiću i nastavio ga tući palicom po celom telu. Kada se Dervišević Mirsad pokušao da skloni pod sedište autobusa, Maričić je izvadio i ubo u predeo leđa, usled čega je kod Devrišića nastupilo obilno krvarenje.

Na današnjem glavnom pretresu prvo je svedočio Dervišić putem video-konferencijske veze sa Kantonalnim sudom u Bihaću. Svedok je rekao da je optuženog u Ključu pre rata često viđao. Potom je opisao kako je uhapšen i kako ga je optuženi mučio prvo u školi, a zatim i kako ga je tukao u autobusu i ubo nožem, baš kao što je navedeno u optužnici. Dervišić je naveo i da je optuženi vikao: „J*ebem vam majku balijsku, ovo je srpska zemlja“, te da zapamte da ih je on tukao. Dodao je da je od batina bio skroz crn, kao i da su sa Maričićem bile još neke osobe, poput Jovice Galića, Nikole Obradovića, ali da ga je optuženi najviše tukao. Maričić je nakon svedočenja Dervišića, između ostalog, izjavio da nije imao nož.

Potom je svedočio i Draganović, ali je video-konferencijska veza bila jako loša, pa publika nije skoro ništa od svedočenja mogla da čuje, s obzirom na to da publici nije omogućeno da koristi slušalice. Ono što se moglo čuti je da Draganović ostaje pri svojim iskazima iz 2016. i 2018. godine, da mu je Maričić dva puta stvljao nož pod grlo. Iako je svedok rekao da su pre rata bili prijatelji, Maričić je izjavio da se ne seća Draganovića.

Svedoci Dervišić i Draganović pretpostavljaju da je optuženi Maričić bio pijan tokom kritičnog događaja. Naredno ročište zakazano je za 28. jun ove godine.

 

 

Nastavljeno suđenje Miloradu Jovanoviću

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je održano suđenje protiv optuženog Milorada Jovanovića. Ispitivana su dva svedoka tužilaštva, od kojih je jedan rekao da ga je Jovanović lično tukao.

Podsetimo, u ovom predmetu pod nazivom „Sanski Most – Lušci Palanka“, Milorad Jovanović se tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava milicije MUP-a Republike Srpske, SJB Sanski Most, Odeljenja stanice milicije – Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Slavkom Vukovićem i drugim NN pripadnicima, tokom juna i jula meseca 1992. prinudno odvodio i zatvarao civile nesrpske nacionalnosti iz sela sa šireg područja Sanskog Mosta (BiH). Iste je zatvarao u prostorije Spomen-doma „Simo Miljuš“ u Lušci Palanci, gde ih je udarao rukama, nogama, puškom i raznim predmetima, vezivao za stolicu ili plafonsku gredu i tako vezane premlaćivao, terao ih da se krste, puze po podu i ljube mu čizme, usled čega je jedan civil preminuo. Iznoseći svoju odbranu, Jovanović je negirao optužbei. Priznao je da je nekoliko puta udario jednu privedenu osobu, ali da to nisu bili udarci koji bi joj naneli bilo kakvu patnju .

Naredni glavni pretres je zakazan za 28. jun ove godine.