Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

NJih dvojica su javno progovorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. kada je napadnut aktuelni predsednik Srbije, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Javnost je isključena na predlog tužilaštva zbog, kako je navedeno, „nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu“.

Na jučerašnjem glavnom pretresu svedočio je Dumanović, a očekuje se da Trbović svedoči na sledećem koji je zakazan za 4. jul. Kako je za Danas rekao jedan od Dumanovićevih advokata, Vladimir Todorić, sutkinja Violeta Jovanović nije dozvolila Dumanoviću da potpiše iskaz koji je dao na jučerašnjem suđenju, navodeći da će ga dobiti kasnije.

Todorić naglašava da nema garancija za pravično suđenje, s obzirom na to da je isključena javnost, što pokazuje, prema njegovim rečima, da je u pitanju politički proces i da se štiti vrh MUP-a. Todorić dodaje da će odbrana zbog svega što se dogodilo na jučerašnjem suđenju, podneti krivične prijave protiv „određenih osoba“ čija imena ipak nije mogao da nam kaže.

Podsetimo, Dumanović i Trbović su prvo za Al DŽaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015. NJih dvojica od tada trpe velike pritiske – bili su čak i uhapšeni, a obojica su u međuvremenu ostali bez posla.

Prema nedavnom pisanju Danasa, direktor policije Vladimir Rebić depešom je naložio uništenje svih Izjava o čuvanju tajnosti podataka, a upravo na osnovu njih tužilaštvo zasniva svoj slučaj protiv Dumanovića i Trbovića. Nakon što je utvrđeno da su Izjave o čuvanju tajnosti podataka prikupljene od zaposlenih na nezakonit način, što je potvrdilo i Ministarstvo pravde, a postupak nadzora preuzeo i Zaštitnik građana, Rebić je u februaru ove godine naložio da se te izjave unište, što je i učinjeno.

Kako su za naš list istakli u Sindikatu policije Sloga, tim nalogom direktora policije moguće je da se stvara prostor za eventualnu zloupotrebu i manipulaciju takvim materijalnim dokazima koja su u posedu tužilaštva i suda, konkretno izjavama koje glase na ime Dumanovića i Trbovića. NJima je 2008. 2009. i 2015. godine dato da potpišu Izjave o čuvanju tajnosti podataka na osnovu kojih se sada protiv njih vodi postupak, a iz Sindikata policije Sloga navode da je Dumanović potpisao tu izjavu, a da je Trbović odbio, te da je njegova izjava na kraju falsifikovana.

Inače, tužilaštvo gradi slučaj na iskazima svedoka tokom istrage, a među iskazima je i iskaz sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, Dijane Hrkalović, kao i Vladimira Rebića.

Hronologija slučaja

Nakon što su u avgustu 2016. podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup u Potočarima kada je napadnut Aleksandar Vučić, za Milana Dumanovića i Mladena Trbovića su usledili teški trenuci. NJihove krivične prijave su ubrzo odbačene, a potom su 31. decembra 2016. uhapšeni. Nakon puštanja iz pritvora, prvo Trboviću, a potom i Dumanoviću uručeni su otkazi. Tužilaštvo je ceo slučaj proglasilo državnom tajnom. Inače, Ministarstvo sigurnosti BiH – Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH nije bila obaveštena o dolasku policijskih službenika iz Srbije – Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Nešić Gorana na skupu u Potočarima, što potvrđuje navode Dumanovića o nelegalnom radnom angažovanju policajaca iz Srbije u susednu državu.